Regeringen lokkede EL med social dumping-initiativer

Skrevet af admin

29/11/2013

Mest læste i dag

En række vidtgående initiativer mod social dumping kunne inden længe have været på plads, hvis ikke finanslovforhandlingerne mellem Enhedslisten og regeringen var brudt sammen. Det skriver Politiken fredag.

Et hidtil fortroligt udkast til en aftaletekst viser, at regeringen i sidste øjeblik forsøgte at lokke Enhedslisten med initiativerne mod arbejdsgivere, der udnytter sine medarbejdere.

I teksten - som blev sendt til Enhedslisten tirsdag - melder regeringen sig klar til at pålægge både kommuner og regioner at indføre arbejdsklausuler. Det ville dermed have bundet alle offentlige byggerier til fremover at foregå på danske løn- og arbejdsvilkår.

- Jeg kender Enhedslisten som et parti, der er optaget af at bekæmpe social dumping, siger Socialdemokraternes social dumping-ordfører, Ane Halsboe-Jørgensen, til Politiken.

- Derfor er jeg selvfølgelig også forbløffet over, at dette - som ville have gjort så stor en forskel - ikke var nok. Og at man hældte det ned ad brættet ved at stå så stejlt på, at der skulle skrives lige præcis to bade ind i serviceloven.

Hun henviser dermed til Enhedslistens krav om, at ældre skal sikres to ugentlige bade. Et krav, der blev den afgørende kile mellem regeringen og Enhedslisten.

SF's politiske ordfører, Jonas Dahl, mener, at Enhedslisten missede en "gylden mulighed" for at sikre brugen af arbejdsklausuler.

- Det er dybt skuffende, at Enhedslisten forpasser chancen, siger han til Politiken.

Enhedslistens social dumping-ordfører, Finn Sørensen, forklarer, at partiet aldrig nåede at forholde sig endeligt til aftaleteksten.

Han bad om at få fjernet et afsnit om, at modellen skulle være i overensstemmelse med EU-retten, da han frygtede, at regeringen ville bruge formuleringen til at udhule arbejdsklausulerne.

Regeringen vendte ifølge Finn Sørensen aldrig tilbage. Den indgik i stedet en aftale med V og K.

- Det var et fremskridt, at regeringen gav til kende, at brugen af arbejdsklausuler skulle udvides til at omfatte alle offentlige udbud inden for bygge- og anlægsområdet.

Men det er ikke et stort fremskridt, før vi ser, hvilken løsning de lægger frem, siger han til Politiken.

/ritzau/