Regeringen lover fornuftig løn-løsning til borgmestre

Skrevet af admin

18/01/2016

Dagens topnyheder

Som indenrigsminister er Karen Ellemann (V) med egne ord optaget af, at man finder en "fornuftig løsning" for aflønningen af borgmestre og regionsrådsformand. Men nærmere kommer hun det ikke.

Den såkaldte Vederlagskommission lægger op til en lønstigning på 30,5 procent, fordi hverken borgmestre eller regionsrådsformænd har fået reguleret løn siden 1994. Adspurgt om det er et rimeligt niveau, lyder ministerens svar:

- Nu er det kommissionens forslag, og det afhænger helt af, hvor det politiske flertal lægger sig. En stigning på 30 procent er ikke det fulde billede. Det er også en diskussion om eftervederlag og pension.

Kommissionens anbefaling betyder nedgang på mellem 3000 og 26.000 kroner årligt i den samlede lønpakke for borgmestre i kommuner med under 80.000 indbyggere.

Kun 15 borgmestre fra større kommuner står til en lønfremgang. Hvorvidt det er rimeligt, vil Karen Ellemann ikke forholde sig til:

- Det er kommissionens forslag. Det må vi have en drøftelse med partierne på Christiansborg om.

Da en lækage fra kommissionen i begyndelsen af januar viste, at politikerne stod til et lønhop på 15 procent, udtalte Venstres gruppeformand, Søren Gade (V), at han ikke kunne se for sig, at der ville blive plads til lønstigninger - heller ikke til borgmestre.

Karen Ellemann er ikke lige så kontant:

- Jeg forstår sådan set godt hans udtalelser, for de kom jo på et tidspunkt, hvor man lige pludselig begyndte at diskutere et enkelt element af hele kommissionens arbejde. Det var utroligt skadeligt for færdiggørelsen af rapporten.

Kommunernes Landsforening (KL) kritiserer, at størstedelen af borgmestrene står til en samlet lønnedgang trods over 20 års efterslæb. Karen Ellemann har "noteret" sig KL's holdning, men har ingen yderligere kommentarer.

Spørgsmål: Jeg fornemmer, at jeg ikke får lokket regeringens indgang til drøftelserne ud af dig?

- Nej. Det, du kan høre mig sige ganske klart, er, at nu har kommissionen lavet et samlet forslag, og det er det, vi nu inviterer partierne til en drøftelse af.

Selv om Venstre og en håndfuld andre partier på forhånd havde aftalt at stemme for kommissionens anbefalinger, har partierne trukket i land og vil nu bruge rapporten som et oplæg til en politisk aftale.

/ritzau/