Regeringen og kronprinsen tordner mod russisk homolov

»Loven er dybt kritisabel. Den risikerer at fremme diskrimination og overgreb mod minoriteter i det russiske samfund – og det har vi allerede set eksempler på. Loven giver en officiel blåstempling. Vi vil holde Rusland fast på deres internationale forpligtelser«, siger Søvndal.

Ifølge avisen vil Danmark bringe sagen op i Europarådet til september og muligvis i FN og OSCE.

Den omstridte lov, der blev vedtaget i juni, betyder at homoseksuelle par ikke må adoptere børn, og at uddeling af information om »ikke-traditionel seksualitet« kan straffes med fængsel eller bøder.

USAs præsident Barack Obama har kaldt loven en krænkelse af »basal moral«.

Rusland er næste år vært for vinter-OL. De russiske myndigheder har i den seneste uge sendt blandede signaler om, hvorvidt loven mod homoseksuel adfærd vil blive håndhævet i de to uger, vinterlegene står på.

Den Internationale Olympiske Komite (IOC) sætter sin lid til, at loven bliver sat ud af kraft, så atleter og tilskuere – uanset seksuel orientering kan bevæge sig frit.

Retten til idræt uden diskrimination er afgørende, understreger IOCs repræsentant i Danmark, kronprins Frederik.

»Hvis enkelte grupper diskrimineres, er det et brud på det olympiske charter, den olympiske ånd og ikke mindst den kontrakt, ethvert værtsland indgår med IOC. Dette har IOC’s præsident gjort klart over for de russiske arrangører«, skriver kronprinsen i en mail til avisen.

Danmarks Idrætsforbund satser på, at OL forløber uden anslag mod homoseksuelle.

»Vi har fået så store garantier omkring selve OL, at vi er trygge ved det. Jeg er overbevist om, at myndighederne også vil overholde det. Det er Rusland simpelthen nødt til«, siger formand Niels Nygaard til Politiken.

Dagens Gossip