Regeringen og Nationalbanken vil begrænse lån uden afdrag

Derfor bør andelen af de mest risikable lån nedbringes.

Det mener direktør Lars Rohde fra Danmarks Nationalbank ifølge Berlingske.

Han siger, at afdragsfrie lån, som blev sluppet fri i 2003 og siden har fået en langt større udbredelse end ventet, »bestemt ikke er nogen blomst, som har groet i Nationalbankens urtehave.«

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) er enig med Nationalbanken i, at de afdragsfrie lån i dag udgør en for stor del af familiernes realkreditgæld.

»Realkreditten har allerede selv taget initiativer, der skal reducere brugen af afdragsfrie lån i fremtiden. Det tager tid, før de slår fuldt igennem. Men jeg vil følge virkningen af sektorens initiativer nøje,« siger Annette Vilhelmsen.

Nationalbankdirektør Lars Rohde ser en klar fare for, at realkredittens udlån vil udgøre en meget høj andel af boligmassens værdi, når mange har optaget afdragsfrie lån i en periode, hvor boligpriserne er faldet, som det er sket siden 2007.

»Vi er der ikke endnu, men der må ikke kunne skabes usikkerhed om hele realkredittens stabilitet,« siger Lars Rohde.

Det vil derfor også sikre realkreditten selv, hvis adgang til lån uden afdrag bliver begrænset:

»Når der ikke er afdrag, og man yder lån helt op til den lovlige grænse på 80 procent, så er der en fare for, at sikkerheden bag realkredittens obligationer bliver sat under pres. Det har ellers tjent realkreditten godt i mange år, at der ikke har kunnet sættes det mindste spørgsmålstegn ved denne sikkerhed. Af samme grund er der ikke mange lande, som kan prale af at have AAA-ratede institutter, som tager sig af boligfinansiering, sådan som vi har i Danmark,« siger Lars Rohde.

Direktør Karsten Beltoft fra Realkreditforeningen siger dog, at realkreditten allerede forsøger at gøre de mest risikable lån mindre attraktive.

»Bidragene på lån uden afdrag, og især på lån der ligger meget yderligt, er sat betydeligt op de senere år. Samtidig undersøger realkreditten også nøje, om folk skal have lån uden afdrag. Det er nemlig også i realkredittens interesse, at der ikke kommer tab,« siger Karsten Beltoft til Berlingske.

Lektor i boligøkonomi fra Syddansk Universitet Morten Skak mener, at Nationalbanken bør styre tildelingen af afdragsfrie lån, så det ikke længere er op til realkreditinstitutterne, om og hvornår de yder lån:

»Det er rigtigt, at der er en bevægelse væk fra visse afdragsfri lån, men hvad sker der den dag, hvor huspriserne stiger igen, og realkreditinstitutterne kaster sig ud i hård konkurrence om kunderne? Så risikerer vi at se flere ?afdragsfrie lån igen,« advarer Morten Skak ifølge Berlingske.

Dagens Gossip