Regeringen: Ok at EU bestemmer andre landes asylpolitik

Skrevet af admin

22/09/2015

Dagens topnyheder

EU skal ikke bestemme dansk flygtningepolitik.

Sådan har det lydt flere gange fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) - og fra oppositionens leder Mette Frederiksen (S).

Men nu siger den danske regering reelt god for, at et flertal blandt EU-landene gennemtvinger en fordeling af 120.000 flygtninge imod fire EU-landes vilje.

Efter det ekstraordinære justits- og indenrigsministermøde tirsdag i Bruxelles fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at hun er "meget tilfreds" med, at der er nået en aftale. Også selvom det skete ved en afstemning.

En afstemning, som EU-formandskabet ellers havde arbejdet intenst på at undgå for ikke at skabe mere splittelse blandt landene.

Spørgsmål: Danmark siger, at vi selv vil bestemme vores flygtninge- og asylpolitik. Hvordan hænger det sammen med, at du siger, at det er okay, at fire lande skal have deres udlændinge og asylpolitik bestemt af EU?

- Man må i hvert fald sige, at Danmark har taget vores andel af ansvaret og de asylansøgere, der kommer til Europa. Derudover forsøger vi at samle et flertal i Folketinget for at afsætte en pulje på 100 millioner, så jeg synes, at vi har gjort vores.

Spørgsmål: Men hvad siger du til, at man presser det her ned i halsen på lande, der ligesom Danmark synes, at det skal være deres egen suveræne beslutning?

- Jeg synes ikke, der er andet at sige til det, end at det har været en meget lang proces. Vi har endeligt nået et resultat, og så kan vi komme videre. Jeg mener, det er i alles interesse, at vi kan komme videre herfra, så vi netop kan få bremset tilstrømningen.

Spørgsmål: Er du ikke bange for, at Danmark kan komme i samme situation, hvor vi bliver nedstemt?

- Nej, vi har et retsforbehold, og det har vi hele tiden gjort opmærksom på, at vi har. At vi så frivilligt har taget 1000 asylansøgere er en anden sag, siger Inger Støjberg.

De EU-positive partier i Folketinget har sat retsforbeholdet til folkeafstemning den 3. december. Formålet er at få omdannet retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Partierne er enige om, at udlændinge- og asylpolitikken ikke skal være med i tilvalgsordningen.

Hvis retsforbeholdet bliver omdannet til en tilvalgsordning, kan politikerne dog fremover vælge at gå med i samarbejdet uden at spørge danskerne. Det kræver dog enighed blandt ja-partierne på Christiansborg, har partierne aftalt.

/ritzau/