Regeringen overvejer at droppe læger som forhandlingspart

Ifølge dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, overvejer regeringen at udelukke PLO som forhandlingspart »i tilfældet af at PLO efter betydelige indrømmelser og et meget langstrakt forhandlingsforløb fortsat er helt uden for rækkevidde i forhandlingerne, eller hvis PLO koordinerer længerevarende, landsdækkende strejker, massive henvisninger eller andre dramatiske konfliktskridt, som når et niveau, hvor de truer sundhedsvæsenets stabilitet og bæredygtighed i betydeligt omfang«.

Dermed vil regeringen i stedet lovgive om, hvordan de praktiserende læger skal arbejde frem for at lave aftaler, sådan som man hidtil har gjort.

Ifølge Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, vil det være et alvorligt skridt, hvis regeringen gør alvor af overvejelserne.

»Det er meget drastisk. Det svarer til, at man siger til LO og de store fagforbund: I har ikke nogen forhandlingsret mere,« siger Flemming Ibsen til DR Nyheder.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) maner dog til besindighed, og påpeger at muligheden kun vil blive taget i brug i yderste konsekvens.

»Det her er i et tilfælde, hvor man efter en langstrakt forhandling står i en situation, hvor lægerne i PLO fortsat ikke vil arbejde i det offentlige, og man står med et sundhedsvæsen, der ikke kan hænge sammen, og det ikke er forsvarligt for patienterne mere. Det er klart, at så bliver vi nødt til at handle, men jeg tror ikke, vi kommer i den situation,« siger Astrid Krag til DR Nyheder.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, er chokeret over oplysningerne.

»Jeg er mere end overrasket og mangler at finde det ord, der kan dække det. Det fratager mig min tillid til det politiske system, som værende til at forhandle med,« siger lægeformanden til DR Nyheder.

Torsdag aften valgte 95,3 procent af lægerne i Region Midtjylland at stemme for at indlevere deres ydernumre. Det samme har kollegerne i Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden gjort de seneste dage med lige så overvældende flertal.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip