Regeringen: Privatskoler skal optage flere flygtningebørn

Skrevet af admin

05/05/2016

Dagens topnyheder

Landets privatskoler skal til at tage ansvar i flygtningekrisen og optage deres andel af de mange tusinde børn, der i år og næste år ankommer til kommunerne.

Sådan lyder opfordringen fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), skriver Berlingske.

- De frie skoler er en del af et samfund, der står med en ekstraordinær opgave. Skolerne må spørge sig selv, om de ser sig selv som små isolerede enklaver - eller om de ser sig som en engageret og aktiv del af vores brede grundskolesystem.

- Jeg håber, at den enkelte bestyrelse på de frie skoler vil påtage sig opgaven, siger ministeren.

Landets 337 friskoler og 146 privatskoler bestemmer selv, hvilke børn de optager. En række skoler har til undervisningsministerens glæde allerede rakt hånden op, men regeringen presser på for et større engagement.

Regeringen forhandler lige nu om en hensigtserklæring med Dansk Friskoleforening og Danmarks Privatskoleforening. Begge foreninger understreger, at man gerne deltager, men at det ikke er uden udfordringer.

- Mange skoler er proppet med elever, og mange steder er der lange ventelister, og så er det vanskeligt. Overvejelsen er jo, om flygtninge skal springe ventelisten over.

- Det er jo også muligt, at man kommer til at gå over den klassekvotient, man har meldt ud. Det skal hver enkelt skole tage stilling til, siger Karsten Suhr, formand for Danmarks Privatskoleforening.

Kommunernes Landsforening (KL) glæder sig over, at regeringen presser på.

- Der står i to-partsaftalen, at de private skoler skal inddrages. Så vi forventer, at staten tager fat i dem.

- Det vil være ærgerligt og urimeligt, hvis folkeskolen skal bære hele opgaven, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg og formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget i KL til Berlingske.

/ritzau/