Regeringen sikrer sig vidtgående udlændingebeføjelser

Fremover får regeringen ret til at beslaglægge for eksempel sportshaller til at indkvartere asylansøgere, der skal oprettes et nyt udrejsecenter for afviste asylansøgere langt fra de store byer, og tilbageholdte udlændinges krav om at komme for en dommer inden for 72 timer vil kunne suspenderes.

Det er blot nogle af konsekvenserne af en aftale på udlændingeområdet, som regeringen tirsdag aften har indgået med et flertal i Folketinget, der inkluderer Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tøver ikke med at betegne de beføjelser, myndighederne nu får, som vidtgående.

- Vi har både mulighed for at tage nogle ret vidtgående skridt i forhold til indkvartering men også i forhold til hele politidelen, så vi har tjek på, hvem der kommer til Danmark, siger ministeren.

Det vidtgående er altså blandt andet, at regeringen fremover får ret til at beslaglægge offentlige ejendomme som for eksempel sportshaller til indkvartering, hvis der kommer et ekstraordinært rykind af flygtninge og migranter.

Samtidig får udlændinge- og integrationsministeren beføjelser til at suspendere kravet om, at en tilbageholdt udlænding skal stilles for en dommer inden for 72 timer.

- Det er selvfølgelig, hvis vi står i en ekstraordinær situation. Det handler om en situation, hvor der kommer rigtig mange hertil, siger Støjberg.

Med et stort rykind menes der noget i samme størrelsesorden, som det Danmark oplevede i dagene omkring 6. september, forklarer Inger Støjberg.

- Vi skal i hvert fald mindst op på det niveau, siger hun.

Inger Støjberg er ikke alene om at mene, at de beføjelser, myndighederne nu får, er vidtgående.

- Der er tale om beføjelser, vi ikke ville give under normale omstændigheder, siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

- Der er ingen tvivl om, at det er meget vidtgående. Men det er også nødvendigt, for at vi ikke skal komme i en situation som 6. september, hvor vi fægter i blinde, siger Liberal Alliances politisk leder, Anders Samuelsen.

Derfor har det også været vigtigt for LA og Socialdemokraterne, at der er kommet en såkaldt "solnedgangsklausul" ind i aftalen. Det betyder, at partierne inden for to år skal tage lovgivningen op til revision.

Ifølge Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er aftalen kun første trin i en totrinsraket.

- Det her er del ét af en totrinsraket, hvor det handler om at få skabt ordnede vilkår for dem, der søger til Danmark. Del to handler om sikre, at der kommer færre til Danmark, siger han.

Regeringen regner med at fremsætte et lovforslag allerede onsdag.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip