Regeringen sløjfer skatteforslag efter kritik fra fonde

Regeringen trækker i land og beholder en lukrativ beskatningsregel for fonde, der ellers skulle have været afskaffet.

Forslaget er blevet kritiseret, fordi det vil forringe fondenes muligheder for at støtte formål som forskning, kultur, uddannelse, miljø og klima.

- Vi har lyttet til den kritik, der er kommet fra fondene. Fondene yder vigtige bidrag til almennyttige formål inden for eksempelvis forskning og kultur, og vi har på intet tidspunkt ønsket at sende en milliardregning til dem.

- Derfor er det en fornuftig løsning, vi har fundet her, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Beskatningsreglen er den såkaldte transparensregel, som kommer fonde med almennyttige formål til gode.

Reglen betyder, at indkomsten i fondsejede selskaber er skattefri, hvis indkomsten overføres til fonden, hvor den bliver uddelt til almennyttige formål.

Tilbagetrækningen af forslaget efterlader nu et hul på 100 millioner kroner efter tilbageløb og adfærd, det vil sige, når der indregnes de afledte virkninger af indgrebet.

29 af de aller tungeste fonde i Danmark skrev under på et høringssvar, der kritiserede forslaget i kraftige vendinger.

Blandt andet Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden, Carlsbergfondet og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, var blandt underskriverne.

Sidstnævnte stod blandt andet bag en milliarddonation til folkeskolen i 2013 i forlængelse af folkeskolereformen.

Hos Dansk Industri er man lettet over, at regeringen dropper forslaget om at fjerne transparensreglen.

- Det glæder os, at regeringen lægger op til at fastholde transparensreglen. Det vil vi gerne kvittere for på vegne af de berørte virksomheder og fonde, siger DI-direktør Tine Roed.

/ritzau/

Dagens Gossip