Regeringen støtter ikke bombning af civile i jagt på IS

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), gør det under tirsdagens spørgetime i Folketinget klart, at regeringen ikke vil bombe civile mål for at få ram på medlemmer af den militante gruppe Islamisk Stat (IS).

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, vil under spørgetimen sikre sig, at der ikke er opbakning til udenrigsordfører Søren Espersens (DF) udtalelser søndag, der kunne forstås sådan, at det var i orden at bombe kvinder og børn i jagten på IS.

- Udtalelserne kan ikke få lov til at repræsentere dansk udenrigspolitik. Er statsministeren enig, lyder spørgsmålet fra Frederiksen.

- Jeg har med glæde noteret, at Søren Espersen selv har følt et behov for at præcisere sine udtalelser, lyder svaret fra Lars Løkke Rasmussen under Folketingets spørgetime.

Statsministeren tilføjer:

- På vegne af regeringen kan jeg sige, at når vi deltager i militære operationer, så gør vi det på et folkeretligt grundlag og for at ramme vores modpart og så vidt muligt undgå civile tab.

- En anden gang bør de ord falde fra landets regering på et tidligere tidspunkt. Verdens øjne hviler på os, lyder det fra Mette Frederiksen.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, ønsker dog en langt stærkere afstandtagen til Espersens udtalelser.

- Søren Espersen er ikke misforstået. Nej han udtalte sig meget klart. Derfor er det vigtigt, at statsministeren tydeligt i dag siger, at det brud på Genèvekonventionen om at bombe civile kan regeringen ikke bakke op om, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- I forhold til Søren Espersen er det sjovt, at jeg skal udlægge hans ord. Det er han eller andre fra Dansk Folkeparti nok bedre til, siger statsministeren.

- Vi skal respektere den humanitære folkeret, det er forudsætningen for, at vi kan kende os selv.

- Men hvis der er plads til at åbne emnet en lille smule, så er der en udfordring i, at den fjende vi har, er en fjende, der helt åbenlyst ikke respekterer Genèvekonventionen eller noget som helst andet. Der er et dilemma her, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Søren Espersen sagde søndag til TV2.dk:

- Vi bomber ikke der, hvor der er civile, men det er vi nødt til at begynde på. IS går jo i dækning bag kvinder og børn i landsbyer og byer, og de ved, at vi som gentlemen ikke bomber. Det må have en afslutning.

Senere præciserede udenrigsordføreren sin holdning i en pressemeddelelse.

- Jeg mener bestemt ikke, at vi skal hverken jage eller ramme sagesløse kvinder eller børn. Jeg kan kun beklage, hvis mine svar tidligere har kunnet forstås sådan, sagde Søren Espersen.

/ritzau/

Dagens Gossip