Regeringen støtter mærkning af varer fra bosættelser

Skrevet af admin

14/12/2015

Dagens topnyheder

Den danske regering støtter nu helhjertet en EU-beslutning om, at alle produkter fra israelske bosættelser ikke længere må sælges som israelske.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Jyllands-Posten.

Dermed åbner regeringen umiddelbart efter folkeafstemningen om retsforbeholdet endnu en flanke i den voksende strid med Dansk Folkeparti.

Partiet er harm over, at Danmark bringes ind i EU's mærkningsordning, som flere lande, heriblandt Tyskland, hidtil har stået udenfor.

Ifølge udenrigsordfører Søren Espersen (DF) har regeringen på egen hånd og "blindt sagt ja til at følge EU's linje".

- Dansk deltagelse i EU's mærkningsordning har aldrig været diskuteret i udenrigspolitisk nævn. Regeringen har ifølge grundloven pligt til at rådføre sig med nævnet, hvis der træffes større udenrigspolitiske beslutninger som denne, og det har Kristian Jensen ikke gjort, siger, og det må han gøre nu, siger Søren Espersen til Jyllands-Posten.

Han er imod mærkningen, fordi den ifølge DF ødelægger EU's mulighed for at mægle i Mellemøsten og samtidig er teknisk umulig, fordi Israel ikke selv skelner mellem varer fra bosættelser og Israel.

Danmark var under den tidligere SR-regering frontløber i EU og pressede sammen med Storbritannien på for en mærkningsordning for varer fra de ulovlige, israelske bosættelser. Tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) gjorde det til sin mærkesag og indførte allerede en dansk mærkningsordning i 2012.

/ritzau/