Regeringen tager æren for økonomisk vækst

Regeringen har trukket Danmark ud af krisen med økonomisk vækst i de seneste seks kvartaler, så flere får job. Det skyldes ikke en rekordlav rente eller en lav kronekurs mod en høj dollarkurs samt billig olie til gavn for danske virksomheder.

Det siger De Radikales leder, økonomiminister Morten Østergaard, da han tirsdag fremlægger regeringens udspil "Danmark på sikker vej".

- Det er en mærkelig diskussion, hvis skyld det er? Vi er selvfølgelig dybt afhængige af, hvad der forgår i verden omkring os. Det har vi altid været. Men vi har hele tiden talt om, at Danmark skulle være i form til at gribe opsvinget, siger Morten Østergaard.

- Det er ikke kommet af sig selv. Når vi har den højeste rating (AAA i kreditvurdering, red.), man kan have som nation, så er det, fordi der er en høj grad af troværdighed om vores økonomiske politik. Det er jo den, som vi har ført og lagt frem.

Nationalbanken regner i år med en vækst på to procent, som fortsætter i 2016 og 2017. I bankens kvartalsoversigt i marts hedder det:

"Fremgangen i dansk økonomi har allerede været i gang i nogen tid. Det meget lave renteniveau virker, sammen med faldet i olieprisen og svækkelsen af den effektive kronekurs, ekspansivt på økonomien.

Nationalbanken forventer på den baggrund et løft i væksten."

Morten Østergaard hæfter sig ved SR-regeringens reformer af skat, kontanthjælp, førtidspension og VK-regeringens tilbagetrækningsreform, som forringede efterlønnen.

- Rundt omkring i Europa skeler man med misundelse til et land som Danmark, siger Morten Østergaard.

- Der på én og samme tid har kunnet nedbringe antallet af fattige, øge arbejdsstyrken, lave en skattereform, der understøtter vækst, og føre verdens mest ambitiøse klima- og energipolitik.

/ritzau/

Dagens Gossip