Regeringen tager pusterum uden spindoktorer

Sagen er et godt eksempel på den interne splid, som spindoktorerne er med til at fremme, og derfor er det helt forståeligt, at regeringen tager et pusterum, mener Jon Kiellberg, politisk analytiker og ekspert i politisk kommunikation.

»Regeringens medlemmer har brug for noget alenetid, hvor de kan kigge hinanden dybt i øjnene. Regeringssamarbejdet har været præget af magtkampe mellem partierne og ministrene, så de trænger til at tale politik uden indblanding fra rådgiverne,« siger han.

Spindoktorernes rolle har ændret karakter siden valget i 2011. Hvor VK-regeringen hentede sine rådgivere blandt journalisterne på de politiske redaktioner, er mange af de nuværende rådgivere universitetsuddannede partisoldater, der i høj grad arbejder for ministerens og partiets sag, påpeger Rasmus Jønsson, selvstændig kommunikationsrådgiver og politisk kommentator.

»Lige fra regeringens første dag er de enkelte partier kommet med solomeldinger. Ansvaret falder tilbage på de tre partiledere, men der er ingen tvivl om, at regeringstoppen er træt af det spin, der foregår,« siger han.

Det er flere af ministrene også. Ifølge Politiken bifalder de beslutningen om at sende de særlige rådgivere uden for døren på seminaret, og en anonym minister siger ligefrem, at spindoktorerne har for meget at skulle have sagt.

»Blandt rådgiverne har vi mange statskundskabstyper. Og flere af dem er så kloge, at de har deres helt egen plan eller sågar teori for, hvordan regeringen skal køre. Plus masterplaner for deres egen ministers fremmarch i hierarkiet. Det er uholdbart,« siger den unavngivne minister til avisen.

Det er meget præcist sagt, lyder det fra Jon Kiellberg, der mener, at regeringens medlemmer har brug for at tage en grundig snak om deres fælles projekt.

»De skal overveje, om de vil bruge deres kræfter på at bekæmpe hinanden, eller om de vil markere en fælles politik over for oppositionen,« siger han.

Hverken Jon Kiellberg eller Rasmus Jønsson forventer dog, at der kommer et større opgør med det nuværende spindoktor-system. Dertil er rådgiverne for vigtige for ministrene.

»Jeg hører til dem, der mener, at regeringen bør ansætte flere spindoktorer. Men der er mere brug for folk, der arbejder med ord og strategi, end folk, der kan lave søjlediagrammer. Regeringen er i underskud af gode historiefortællere, der kan sælge budskaberne til danskerne,« siger Rasmus Jønsson.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip