Regeringen tøver med kulegravning af børnecheckforløb

Skrevet af admin

07/03/2014

Mest læste i dag

Da det såkaldte optjeningsprincip til børnechecken i 2010 blev godkendt, skete det på et forkert juridisk grundlag.

Det er kommet frem, efter at EU-Kommissionen har kendt princippet i strid med EU-retten, og hos den nuværende regering vækker det kritik, at den daværende VK-regeringen overhørte advarsler om, at princippet var ulovligt.

Alligevel vil regeringen ikke kulegrave forløbet.

- Jeg synes ikke, vi er der, hvor vi skal sætte en undersøgelse i gang. Jeg synes, den daværende statsminister skal fortælle, hvad han har været vidende om, siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro.

Fredag skriver Berlingske, at Justitsministeriet blåstemplede optjeningsprincippet på et forkert grundlag.

Princippet blev indført af VK-regeringen i 2010 og betyder, at EU-borgere skal have arbejdet to år i Danmark, før de får ret til at modtage børnecheck.

Ifølge EU-Kommisionen er det dog i strid med EU-retten, og det er nu kommet frem, at VK-regeringen allerede i 2010 var blevet advaret af både Pensionsstyrelsen og Beskæftigelsesministeriet.

Pensionsstyrelsen havde anvist, at lovligheden skulle vurderes ud fra en EU-forordning fra 2004, der forbyder diskrimination i udbetalingen af sociale ydelser. Det er også ud fra denne, at EU-Kommissionen nu vurderer, at princippet er imod EU-ret.

Men da Justitsministeriet skulle vurdere lovligheden, tog det alligevel udgangspunkt i den såkaldte EU-traktat. To måneder senere vedtog Folketinget loven ud fra Justitsministeriets godkendelse.

Venstre og Konservative fik fordrejet virkeligheden, så den passede med Dansk Folkepartis virkelighedsbillede, lyder det fra Andreas Steenberg fra De Radikale. Han afviser dog også at sætte en undersøgelse i gang.

- Jeg er ikke sikker på, at der vil komme noget ud af det, andet end at få brugt en masse penge. Jeg synes, det er meget tydeligt, hvad der er foregået, siger han.

/ritzau/