Regeringen undersøger om møllestøj skader

Skrevet af admin

11/12/2013

Dagens topnyheder

Regeringen iværksætter en flerårig videnskabelig undersøgelse, der endegyldigt skal slå fast, om støj fra vindmøller skader helbredet.

Det oplyser miljøminister Ida Auken (SF) og klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) i et brev til alle landets borgmestre.

- Det er intentionen og vores forventning, at vi med en grundig undersøgelse én gang for alle kan imødegå bekymringerne, skriver de to ministre.

De forventer, at undersøgelsen sættes i gang inden nytår, og at den kan gennemføres på cirka tre år.

Undersøgelsen skal bruge registerdata og afklare, om der er sammenhæng mellem vindmøllestøj og hjerte-kar-lidelser, depression, højt blodtryk, søvnforstyrrelser, diabetes og fødselsvægt.

En detaljeret projektbeskrivelse skal vurderes af Sundhedsstyrelsens Rådgivende Videnskabelige Udvalg for Miljø og Sundhed og desuden af en international støjekspert, oplyser Auken og Lidegaard.

Vurderingen skal sikre, at undersøgelsen lever op til international forskningsmæssig standard. Udbygningen med vindmøller skal dog ikke sættes i stå imens, for møllerne er vigtige for at nå de mål, et bredt flertal i Folketinget har aftalt, hedder det i brevet.

- Det er vores klare opfattelse, at kommunernes arbejde med den planlægning af vindmøller, som følger af energiforliget fra marts 2012, kan fortsætte, mens undersøgelsen pågår, skriver Ida Auken og Martin Lidegaard.

Ministrene erkender i brevet til borgmestrene, at der mange steder er bekymring over støjgener fra møllerne og de mulige helbredsskader, det kan føre med sig.

- Der foreligger imidlertid ikke nogen videnskabelige undersøgelser, der viser, at støj fra vindmøller har negative helbredseffekter, anfører de.

I 2000 havde Danmark 6200 vindmøller på land. Antallet er faldet til i dag 4600 møller, som dog er meget større, hvorfor kapaciteten er steget fra godt 2300 MW i 2000 til godt 3200 MW i 2012.

Danmarks Vindmølleforening, som organiserer mølleejerne, glæder sig i en kommentar over ministrenes opfordring til, at kommunerne skal fortsætte udbygningen med vindmøller.

/ritzau/