Regeringen venter lav vækst men tårnhøj beskæftigelse

Dansk økonomi fortsætter sin fremgang. Og ledigheden er nu på det laveste niveau i 40 år, hvis man ser bort fra 2007 og 2008, da arbejdsmarkedet var tæt på rødglødende.

Den fremgang på arbejdsmarkedet betyder øget optimisme hos forbrugerne og virksomhederne. Til gengæld skal der nu "gradvist og roligt" holdes igen med de offentlige udgifter, der blev øget i kriseårene for at skabe job.

Sådan lyder det fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), som fredag fremlagde regeringens Økonomiske Redegørelse, der indeholder regeringens bud på udviklingen i dansk økonomi.

Væksten i bruttonationalproduktet skønnes at blive 1,1 procent i 2016 og 1,7 procent i 2017.

- Det går fortsat i den rigtige retning, og derfor er det også vigtigt, at vi som ansvarlig regering nu begynder at rulle de finanspolitiske lempelser tilbage.

- Den faldende oliepris og de mange flygtninge, der er kommet til Danmark, betyder, at der er pres på de offentlige finanser, og derfor er det vigtigt, at vi benytter opsvinget til at fastholde en sund offentlig økonomi, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Siden vendingen i efteråret 2012 er beskæftigelsen i den private sektor steget med 82.000 personer, fremgår det af Økonomisk Redegørelse.

Men der er stadig brug for, at danskerne bliver mere produktive for at hæve den lave vækst, mener Claus Hjort Frederiksen. Han peger ligesom statsminister Lars Løkke Rasmussen på, at danskernes arbejdstid og effekt i arbejdstiden skal op.

- Regeringen har fokus på at skabe bedre vilkår for øget produktivitet i virksomhederne, så vi styrker vækstpotentialet i Danmark.

- Det står sammen med anden fase af jobreformen, der skal sikre, at det bedre kan betale sig at arbejde, øverst på regeringens dagsorden i efteråret, siger Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/

Dagens Gossip