Regeringen venter moderat vækst næste år

Dansk økonomi viser forsigtige forårstegn, men den springer ud i et meget moderat tempo. Alligevel skønner regeringen i sin nye Økonomisk Redegørelse, at beskæftigelsen vil vokse med 17.000 næste år.

I den offentlig sektor og service ventes beskæftigelsen at vokse med 9000, mens den private sektor tegner sig for 8000. I 2015 vil beskæftigelsen vokse med 16.000, hovedsageligt i den private sektor.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) siger, at genopretningen af økonomien er bedre end sit rygte.

- Det vil ikke buldre derudaf, men komme stille og langsomt. Der er pæne udsigter til, at flere kan komme i job, og det er der grund til at glæde sig over, siger Margrethe Vestager på pressemødet i forbindelse med regeringens syn på den økonomiske fremtid.

Væksten er underbygget af regeringens vækstplaner og finansloven for 2014 samt tegn og tro på, at det går fremad i Europa, som er Danmarks primære eksportmarkeder. Eksporten vil få betydning for væksten, der vil stige med 1,6 procent næste år og 1,9 procent i 2014.

Regeringen venter også, at danskerne kommer i bedre forbrugshumør. Privatforbruget vil stige med 1,3 procent næste år - det er mere end en fordobling fra de 0,5 procent i år.

- Vi har et historisk lavt privatforbrug, men den lave inflation gør, at danskerne trods lave lønstigninger fortsat har fremgang i realindkomsten, siger Margrethe Vestager.

Spørgsmål: Mange vil måske føle, at fremgangen i realindkomsten bliver slugt af de politisk vedtagne stigninger i afgifter på forskellig områder. Hvad er det, der skal få danskerne til at bruge flere penge?

- De vil se lysere på fremtiden og have stærkere tillid til, at de vil kunne få et nyt job, hvis de skulle miste det, de har. Forventningerne til fremtiden vil blive bedre, svarer Margrethe Vestager.

Danskernes tro på fremtiden hænger også sammen med, at boligmarkedet har stabiliseret sig, og huspriserne stiger igen med 2,5 procent, omend der er geografiske forskelle.

Regeringen har fire gange måttet nedjustere forventningerne til væksten i 2013. Oprindeligt var forventningen en vækst på 1,7 procent i år, men det ender i stedet med 0,4 procent, hvilket er lidt bedre end forventningen i august.

/ritzau/

Dagens Gossip