Regeringen vil fjerne 200 job i Udenrigsministeriet

Før valget ville Venstre styrke Udenrigsministeriet, men nu skal der spares 200 stillinger i ministeriet som følge af regeringens finanslovsforslag.

Det skriver netavisen Altinget.

Når finansloven er vedtaget, vil Udenrigsministeriet relativt hurtigt skulle afskedige 35-40 medarbejdere som et led i en samlet plan, der på sigt skal skære 200 stillinger i Udenrigsministeriet. Det har ministeriet allerede meldt ud til de ansatte.

Afskedigelserne sker, fordi Udenrigsministeriet mangler 80 millioner kroner til løn over de næste tre år i det oplæg til finansloven, som der nu forhandles om.

Pengene mangler blandt andet, fordi regeringen vil spare omkring 2,9 milliarder kroner på udviklingsbistanden.

Før valget sagde den daværende udenrigsordfører for Venstre, Søren Pind, at man ønskede at styrke udenrigstjenesten med 70 millioner kroner.

Det får udenrigsordføreren for De Radikale, Martin Lidegaard, til at kalde afskedigelserne for "et løftebrud af den klassiske slags".

- Det er en absurd situation. Alle andre end regeringen kan se, at udfordringerne ude i den store verden ikke er blevet mindre. Tværtimod. At skære så dybt på dem, der skal sikre Danmark i en verden, er på ingen måde det, vi har brug for, siger den tidligere udenrigsminister til Altinget.

De 200 stillingsnedlæggelser er fordelt mellem 65 såkaldt lokalt ansatte på ambassaderne og 135 ansatte i Udenrigsministeriet, der enten er hjemme eller udsendt.

200 stillinger svarer til omkring ti procent af alle ansatte i Udenrigsministeriet.

Udenrigstjenesten har godt 700 lokalt ansatte på ambassaderne og knap 1300 ansatte centralt i hjemme- og udetjenesten.

- Afskedigelser er trist for enhver organisation. Især for de berørte, men også for organisationen. Det er en anden organisation, vi skal have til at fungere bagefter. Der skal ske en reel prioritering af vores fremtidige arbejde, når 200 stillinger forsvinder. Men det har vi tillid til, at ledelsen kan, siger Sven Gad, der er talsmand for AC-tillidsrepræsentanterne i Udenrigsministeriet, til Altinget.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) ønsker ikke at kommentere afskedigelserne, før finansloven er endelig på plads.

/ritzau/

Dagens Gossip