Regeringen vil gøre hverdag på bosteder tryggere efter drab

Skrevet af admin

23/06/2016

Dagens topnyheder

En social- og sundhedsassistent på bostedet Lindegården blev i marts dræbt af en beboer, der angreb hende med en kniv.

Regeringen vil efter drabet styrke indsatsen mod vold på bosteder, og torsdag er Folketingets parter indkaldt til drøftelse af problemet.

- Vi er fuldt ud bevidste om, at det er nødvendigt at handle, skriver sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en kommentar.

Regeringen har været i dialog med de faglige organisationer, Kommunernes Landsforening og medarbejdere i psykiatrien. Det har givet Sophie Løhde et godt indtryk af, hvordan man kan skabe trygge forhold på bosteder, skriver hun.

- Vi har derfor inviteret partiernes social- og sundhedsordførere til et møde, hvor vi får lejlighed til at præsentere vores planer for det arbejde, vi nu sætter i gang, og samtidig få partiernes umiddelbare tilbagemeldinger.

Færre sengepladser i behandlingspsykiatrien og flere psykisk syge borgere med behandlingsdomme har ført til voldsomme episoder på bosteder.

Det skrev de fem største kommuner i maj i et brev, hvor de bad regeringen om at oprette en ny type botilbud. Det skulle målrettes beboere, som kan være til fare for personalet og andre beboere.

Også Danske Regioner har plæderet for en ny type botilbud. De seneste fire år har fem ansatte på bosteder mistet livet.

I 2014 blev to medarbejdere på botilbuddet Saxenhøj i Sakskøbing dræbt med kniv, i 2013 blev en medarbejder dræbt på bostedet Ringbo i Bagsværd, og i 2012 blev en socialpædagog dræbt af en beboer på bostedet Blåkærgård ved Viborg.

Regeringen indgik tidligere på måneden en aftale med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening. Her forpligter parterne sig til at udarbejde tiltag, der kan løse problemerne med vold på bosteder.

Forslagene bliver fremlagt i udgangen af august.

- Vi tager i regeringen problemstillingen med vold på botilbud meget alvorligt, skriver social- og indenrigsminister Karen Ellemann.

- I dag har sundheds- og ældreministeren og jeg inviteret social- og sundhedsordførerne til et første møde, hvor vi vil orientere om arbejdet og lytte til partiernes synspunkter i forhold til at løse problemstillingen med vold på botilbud, skriver Karen Ellemann.

Drøftelserne skal fortsætte efter sommerferien.

/ritzau/