Regeringen vil granske dagpengesystem for selvstændige

Skrevet af admin

10/02/2016

Mest læste i dag

Reglerne kan være svære at gennemskue, og derfor nedsætter regeringen en arbejdsgruppe, der skal se på dagpengesystemet for selvstændige, efter at det nye system faldt på plads for lønmodtagere i efteråret.

Dagpengereglerne for selvstændige, freelancere og honorarlønnede er ikke en del af aftalen om et nyt dagpengesystem, som regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti indgik i oktober sidste år.

Aftalepartierne var derfor enige om at følge Dagpengekommissionens anbefaling og nedsætte en arbejdsgruppe til at se på det komplekse område.

- Vi ønsker, at de bærende principper i det nye dagpengesystem for lønmodtagere i videst muligt omfang også kommer til at gælde for selvstændige, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Der afsættes ikke ekstra penge til et nyt dagpengesystem, når arbejdsgruppen skal fortsætte Dagpengekommissionens arbejde og se på de særlige udfordringer, der er for selvstændige i dagpengesystemet.

Arbejdsmarkedet er ifølge ministeren i dag kendetegnet ved, at mange i løbet af arbejdslivet skifter mellem at være lønmodtager og selvstændig eller freelancer.

Derfor er der behov for at gøre reglerne gennemskuelige.

Den udlægning møder opbakning fra arbejdsløshedskassen Ase, der repræsenterer omkring 75.000 selvstændige. For iværksættere, selvstændige og freelancere fortjener samme tryghed som lønmodtagere.

- Et trygt og gennemskueligt dagpengesystem også for selvstændige er vigtigt, hvis flere skal turde tage springet og blive iværksættere.

- Her er et kæmpepotentiale for at få skabt fremgang og nye arbejdspladser over hele landet, siger Karsten Mølgaard Jensen, Ases administrerende direktør i en kommentar.

Arbejdsgruppen skal afslutte sit arbejde og afrapportere til regeringen i 1. halvår af 2017.

/ritzau/