Regeringen vil gribe ind mod dyre serviceerhverv

Meget tyder på, at regeringen er ved at varme op til en række skrappe indgreb, der som en del af forårets nye store vækstpakke skal sparke gang i produktiviteten og konkurrencen i den danske servicebranche, skriver Jyllands-Posten.

I Finansredegørelsen for 2014, som finansminister Bjarne Corydon (S) offentliggør torsdag, fastslås det flere gange direkte, at "produktivitetsefterslæbet i de hjemmemarkedsorienterede serviceerhverv belaster industriens konkurrenceevne og beskæftigelse og samtidig medvirker til det høje prisniveau i Danmark".

Samtidig er konsekvensen lavere lønninger og levestandard, konkluderes det. Branchen tæller blandt andet detailhandlen, rådgivningsvirksomheder, dele af transportsektoren og hoteller.

Ifølge Bjarne Corydon koster det både forbrugere, samfundet og industrien dyrt, at de hjemmemarkedsorienterede serviceerhverv har et stort produktivitetsefterslæb.

- Finansredegørelsen viser med al tydelighed, at vækst og velstand også handler om, hvordan tingene fungerer i den private sektor, og at der er en pris at betale.

- Ikke bare for forbrugere - men også i form af job og velstand, hvis virksomheder skal leve med høje omkostninger, som skyldes lav produktivitet, vækst og mindre konkurrence i andre sektorer, siger Bjarne Corydon.

Finansministeren bekræfter, at denne problemstilling kommer til at spille en rolle i den kommende vækstpakke.

- Der kommer en række vækstinitiativer fra regeringen. Vi kan med den nye redegørelse med stor grundighed dokumentere, at der er en meget stor udfordring, når det gælder produktiviteten.

- Det er den bane, som vi kommer til at spille på, men det er for tidligt at sige, hvad vi konkret spiller ud med, siger Bjarne Corydon.

/ritzau/

Dagens Gossip