Regeringen vil have flere elbåde via lavere afgifter

Skrevet af admin

23/06/2016

Dagens topnyheder

Venstre vil ændre loven, så mindre skibe og både kan hente el fra land til lavere afgifter. Det vil ikke koste noget og være godt for miljøet, skriver Dansk Industri i sit medie DI Business.

Det fremgår samtidig af et svar fra skatteminister Karsten Lauritzen, der er blevet spurgt om, hvad det vil betyde at lade skibe under 400 ton få del af den billige strøm, større skibe for nuværende kan få.

- Hvis grænsen fjernes, vil der være et potentiale for, at erhvervsskibe under denne grænse overgår til at forbruge landstrøm i stedet for at forbruge afgiftsfri olie i en motor for at producere el.

- Set ud fra en overordnet international betragtning vil en overgang til landstrøm forventes at være en klimafordel, idet udledningen ved elproduktion generelt er lavere end ved energiproduktion på olie blandt andet på grund af den store mængde vedvarende energi i det danske elsystem, skriver Karsten Lauritzen i sit svar.

Derfor vil han nu fremsætte et lovforslag, der skal fjerne afgiften.

Det vil fremme brugen af eldrevne både og skibe, skriver Dansk Industri, der har talt med Canal Tours, der driver 17 turbåde i Københavns havn.

- Hvis loven bliver ændret, sparer vi omkring 20.000 kroner om året på driften af hver elbåd. Det betyder, at vi får en væsentlig bedre forrentning ud af at skifte eller konvertere dieselbådene til el, siger administrerende direktør for Canal Tours, Mads Vestergaard Olesen, til DI Business.

Meldingen om det kommende lovforslag kommer, samtidig med at nye afgifter på elbiler indført af regeringen har sat salget af dem helt i stå.

I april blev der solgt 24 elbiler i Danmark mod 145 i samme periode i 2015. I de første fire måneder af 2016 blev der solgt 135 elbiler mod 711 i de første fire måneder af sidste år.

/ritzau/