Regeringen vil have flere unge i mesterlære

Skrevet af admin

15/08/2015

Mest læste i dag

Flere danske unge bør benytte muligheden for at komme i mesterlære i en virksomhed.

Sådan lyder budskabet fra børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), der ifølge Jyllands-Posten vil gøre en indsats for at udbrede kendskabet til mesterlæren hos både unge og virksomheder.

- Der har været meget diskussion om de nye adgangskrav på 02 til erhvervsuddannelserne, men med mesterlæren kan man netop komme i gang, selv om man af den ene eller anden grund ikke lever op til kravene.

- Så længe en virksomhed tror på dig, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Problemet er bare ifølge både erhvervsuddannelser og erhvervslivet, at mange unge og mange virksomheder ikke ved, at mesterlæren er blevet genoplivet.

En række partier fra begge sider af folketingssalen bakker op om idéen. Det samme gør Dansk Industri (DI), der ser potentiale i idéen.

- Men virksomhederne tager et stort ansvar på sig ved at uddanne en lærling i mesterlære, og det kan afskrække nogle, siger erhvervsuddannelseschef i DI Lone Folmer Berthelsen til Jyllands-Posten.

Flere uddannelsesforskere ser ifølge avisen ligeledes potentiale i mesterlæren, men de peger også på forhindringer. For eksempel at der stilles stadig højere krav til unge, der kommer i praktik i en virksomhed, fordi rutineopgaverne bliver færre.

Elever, der går i mesterlære, skal selv finde en praktikplads, og så begynder de med et års praktik i stedet for et år på et hovedforløb på en erhvervsuddannelse.

Sidste år blev der indgået cirka 2000 praktikaftaler som mesterlære, det svarer til mindre end tre procent af det samlede antal.

/ritzau/