Regeringen vil have mere uddannelse til arbejdsløse

»Kunne nogle af de penge være brugt klogere og med mere perspektiv i forhold til uddannelse og til at skabe flere arbejdspladser? Svaret er indlysende ja,« siger Mette Frederiksen.

Hun kalder uddannelse »den sikreste vej til at få en langvarig og stabil tilknytning til arbejdsmarkedet«, selv om de økonomiske vismænd tidligere har stemplet uddannelse som det dårligste redskab til at få ledige i arbejde. I denne uge viste en rundspørge blandt landets jobcenterchefer desuden, at uddannelse ikke står højst på deres ønskelister.

Men tallene for, hvad der hurtigst får ledige i job, kan ikke bruges, når det handler om at give ledige uden de rette kompetencer »varig« tilknytning til arbejdsmarkedet, mener Mette Frederiksen.

Det bakker den nyudnævnte formand for 3F, Per Christensen, som repræsenterer en stor gruppe lavtuddannede og ufaglærte, op om:

»Endelig erkender man, at der bliver behov for mere kvalificeret arbejdskraft. Uddannelse er det eneste svar,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening siger direktør Henrik Bach Mortensen omvendt, at øget uddannelsesfokus i beskæftigelsespolitikken vil øge udgifterne til passiv forsørgelse.

Tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) kalder beskæftigelsesministeren »mester i at tale voodoo-sprog, som ingen rigtig kan forstå«.

»Hvis Mette Frederiksen mener, at alle ledige skal sendes i uddannelse i stedet for hurtigst muligt at komme tilbage i job, er hun ude på et vildspor. Hvis hun bare mener, at uddannelse skal være en central del af beskæftigelsespolitikken, er systemet allerede sådan,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Beskæftigelsesreformen ventes præsenteret i begyndelsen af det nye år.

Dagens Gossip