Regeringen vil have nyuddannede ledige til at søge job over hele landet

Tophistorie fra Avisen.dk distribueret af Ritzau.

INFO: Anvendelse af Ritzaus tophistorietjeneste (tidl. Citattjenesten) og materiale herfra forudsætter accept af vilkårene i bunden af denne meddelelse.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Regeringen vil kræve af alle nyuddannede, at de skal være parat til efter endt uddannelse at flytte fra eksempelvis Aalborg, Aarhus eller København til Bornholm for at få og tage arbejde.

Det erfarer Avisen.dk fra flere kilder tæt på trepartsforhandlingerne mellem regering, arbejdsgivere og fagbevægelse.

- Regeringen lægger op til, at ledige nyuddannede skal stå til rådighed for job i hele landet, fortæller Dennis Kristensen, der er formand for fagforbundet FOA, og som er med i treparts-forhandlingerne, til Avisen.dk.

Han synes, at forslaget fra regeringen er uanstændigt.

- Uanset om du er ung og nyuddannet, midaldrende eller senior, så må der som arbejdsløs være en grænse for, hvor meget du skal jages rundt i landet. Det er voldsomt at bede folk om at hive teltpælene op og flytte fra eksempelvis Nordjylland til Gedser efter job, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Han håber, at fagbevægelsen ikke går til kravet.

For to uger siden kunne Ugebrevet A4 fortælle fra trepartsforhandlingerne, at stod det til regeringen, skulle alle ledige pålægges at søge og tage arbejde overalt i Danmark. Det forslag har regeringen nu pillet af bordet.

Det skal så i stedet være begrænset til de nyuddannede, men vel at mærke for alle typer af nyuddannede. Uanset om du har brugt rundt regnet to år på at blive sikkerhedsvagt eller sosu-hjælper, eller om du har brugt fem år på at blive sociolog eller jurist.

Men det er unødvendigt at stramme kravene til de nyuddannede. Det mener Eva Obdrup, som leder fagforbundet 3F's a-kasse.

- Der er ingen grund til at stramme rådighedsreglerne for de ledige yderligere. Det er i forvejen sådan, at de skal søge bredt både geografisk og fagligt, siger Eva Obdrup til Avisen.dk.

I den såkaldte Joblog skal ledige oplyse, hvor de søger job og eventuelt kommer til samtale. Derfor holder a-kasserne øje med, om de ledige søger bredt nok, forklarer hun.

I Dagpenge-kommissionen i efteråret 2015 blev reglerne for lediges rådighed nøje gennemgået. Og man fandt ikke anledning til at komme med nogle anbefalinger til opstramninger.

- I Dagpenge-kommissionen var man gennem hele møllen med rådighed. Det undrer mig, at man så alligevel her kort tid efter kommer med forslag til stramninger, siger Eva Obdrup.

De nyuddannede, som er berettiget til dagpenge, bliver i forvejen økonomisk ramt af reformen af dagpengene. Fra og med 2017 bliver den såkaldt dimittend-sats for dagpenge sænket fra at udgøre 82 procent af den fulde dagpenge-sats til at udgøre 71,5 procent for alle nyuddannede, som ikke har børn.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) ønsker ikke til Avisen.dk at fortælle om eller kommentere på, hvad der foregår i treparts-forhandlingerne, idet han betragter det som et fortroligt rum.

Dansk Arbejdsgiverforening har heller ingen kommentar, så længe forhandlingerne står på.

Redaktionel kontakt:

Redaktionen

tlf.:

e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Avisen.dk ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus tophistorietjeneste:

- Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

- En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

- Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet - også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

- Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

- Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

- Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at inkludere dette ved videreudnyttelse.

Dagens Gossip