Regeringen vil ikke poste flere penge i fedmeoperationer

Svært overvægtige danskere, der håber på at få en fedmeoperation, kan blive skuffede.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Før sommerferien foreslog en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen, at folk med et bmi på 40 eller derover skal kunne komme under kniven – i dag er bmi-grænsen på 50.

Derudover skal det være muligt at blive opereret, fra man er fyldt 18 år – i dag er grænsen 25 år – lød det fra eksperterne i et udkast til nye kliniske retningslinjer inden for fedmekirurgi.

Men syv linjer i økonomiaftalen for 2017, som i juni blev indgået mellem regeringen og Danske Regioner, stiller spørgsmål ved den lettere adgang til fedmeoperationer.

Her står blandt andet: "Det er således intentionen, at de nye retningslinjer ikke bør medføre stigninger i udgifterne i regionerne."

I praksis vil det efter alt at dømme betyde, at det ikke bliver lettere at få en fedmeoperation, lyder det fra Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

- Hvis de nye kliniske retningslinjer skal følges, vil det i sagens natur komme til at koste mere, siger han til Jyllands-Posten.

Han vurderer, at prisen på at opfylde de nye retningslinjer vil blive 200-300 millioner kroner årligt.

Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne, kritiserer regeringen for at tilsidesætte de retningslinjer, som en bred vifte af fagfolk er kommet frem til.

- I dag fremstår det ganske klart, at fedmekirurgi nok desværre er den eneste mulighed, man har, hvis man vil opnå et blivende vægttab. Det er et spørgsmål om at sikre de overvægtige et godt liv, siger han.

Sundhedsminister Sophie Løhde skriver i en mail:

- Så vidt jeg er oplyst, vil der ikke blive tale om, at de kliniske retningslinjer åbner for at operere væsentligt flere, og derudover har vi jo aftalt med Danske Regioner, at der efterfølgende skal udarbejdes en visitationsretningslinje, som yderligere skal sikre, at det er de rette personer, der bliver tilbudt en fedmeoperation.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip