Regeringen vil inddrage ferie for alle på kontanthjælp

Skrevet af admin

02/10/2015

Mest læste i dag

Kontanthjælpsmodtagere kan fremover ikke længere holder fri fra jobsøgning og uddannelse.

V-regeringen vil nemlig sløjfe den tidligere regerings beslutning om at give kontanthjælpsmodtagere mulighed for at holde ferie.

- Alle kontanthjælpsmodtagere skal altid stå til rådighed og have fokus på at komme i job eller i uddannelse, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) ved fremlæggelsen af første del af regeringens jobreform.

Ud over at indføre et loft over kontanthjælpen, som begrænser adgangen til offentlige ydelser, ændrer reformen altså også ved kontanthjælpsmodtageres adgang til ferie.

- Udgangspunktet er, alle i kontanthjælpssystemet skal stå til rådighed for arbejde eller uddannelse, så længe de modtager hjælp, siger Jørn Neergaard.

Med finanslovaftalen for 2012, som blev indgået af S-R-SF-regeringen og Enhedslisten, fik kontanthjælpsmodtagere ret til fem ugers ferie, når de havde modtaget kontanthjælp i 12 sammenhængende måneder.

Jørn Neergaard henviser dog til, at stadig flere personer i de senere år er begyndt at modtage kontanthjælp i længere perioder. Og derfor mener han, at der er behov for at stramme på feriereglerne.

Antallet af kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere, der har modtaget hjælp i mere end 12 sammenhængende måneder, er steget fra 76.600 personer i 2011 til 98.200 personer i 2015.

Perioden falder sammen med indførelsen af dagpengereformen, som har skåret arbejdsløses adgang til dagpenge ned fra fire til to år.

- Regeringen ønsker derfor at skærpe rådighedsforpligtigelsen for personer, der har været længe i kontanthjælpssystemet, og forslår, at den særlige ret til ferie, der gælder for personer, der har været mindst et år i kontanthjælpssystemet, bliver afskaffet, hedder det i udspillet.

Kontanthjælpsmodtagere kan ifølge regeringens forslag til gengæld igen få en friperiode på en måned, hvor de ikke er omfattet af rådighedsforpligtelsen.

Det kræver dog, at de er i et særligt langt aktiveringsforløb, der har en varighed på mindst 12 måneder. Den mulighed for en friperiode eksisterede ifølge regeringen også inden reglerne blev ændret i 2012.

/ritzau/