Regeringen vil lette elregningen med 25 procent

Danmarks grønne omstilling skal ikke længere finansieres via PSO-afgiften over elregningen, men over finansloven.

Det foreslår regeringen, der fredag præsenterer sin plan for at finansiere det hul, den skrottede PSO-afgift efterlader i statskassen. Nærmere bestemt 69,2 milliarder kroner over de næste ti år.

Regeringen foreslår en gradvis afskaffelse af PSO-afgiften fra 2017 til 2021.

Forslaget indebærer PSO-lempelser for 5,7 milliarder kroner i 2021, hvoraf lempelserne for dansk erhvervsliv umiddelbart udgør 3,5 milliarder kroner.

De danske virksomheders elregning lettes i gennemsnit med cirka 25 procent ved omlægningen af PSO-afgiften til finansloven.

PSO-afgiften er med til at sende mange virksomheder ud af landet, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) på et pressemøde.

- Dette er en historisk håndsrækning til at skabe arbejdspladser i Danmark, siger han.

Finansieringen findes blandt andet ved at droppe planlagte opstillinger af kystnære havvindmøller. Det vil frem mod 2035 spare statskassen for otte milliarder kroner.

Regeringen vil også sætte et loft for budprisen på havvindmølleparken Kriegers Flak, der ligger i farvandet mellem Møn, Sydsverige og Nordtyskland.

Derudover vil regeringen reducere puljen til VE til proces. Det er en tilskudsordning, der yder anlægsstøtte til virksomheder, der omlægger deres procesenergi fra fossilt til vedvarende energi eller fjernvarme.

Samtidig skal energispareindsatsen tilpasses. Det vil samlet set ifølge regeringen tage toppen af den regning, afskaffelsen af PSO-afgiften udløser.

Regeringen vil også understøtte produktionen af avancerede biobrændstoffer ved at fastsætte et krav om iblanding af 0,9 procent avancerede biobrændstoffer i energiforbruget til transport.

- Det er forslag. Det er idéer til, hvordan det kan lade sig gøre at reducere den samlede regning, forbrugerne skal betale, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) på et pressemøde.

- I løbet af den kommende uge indleder vi forhandlinger med Folketingets partier.

Regeringen skal inden 1. januar næste år have erstattet PSO-afgiften.

Det skyldes, at EU-Kommissionen har vurderet den grønne afgift til at være traktatstridig, fordi den også bliver pålagt udenlandske selskaber, som ikke nyder godt af støtten til grøn omstilling i Danmark.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip