Regeringen vil luge ud i overdrevne EU-regler

Den nye kurs skal sikres gennem en stram styring via et nyoprettet kontor i Finansministeriet, som sammen med Erhvervsministeriet, Miljøministeriet og Fødevareministeriet skal overvåge, at danske virksomheder møder færrest mulige reguleringsmæssige barrierer i deres jagt på international konkurrenceevne, så de bliver i stand til at øge eksporten, væksten og beskæftigelsen i Danmark.

Fremover skal det undgås, at danske myndigheder strammer lovmæssige krav og administrative byrder, når lovgivning i form af forordninger og direktiver fra EU overføres til dansk lov og administrativ praksis.

I Finansministeriet er man netop nu i færd med at ansætte lederen af ministeriets nye 7. kontor, der får til opgave at sikre denne målsætning i samarbejde med andre ministerier. Ifølge afdelingschef i Finansministeriet, Torben Steen Hansen, bliver en af kontorets opgaver at sammenligne de bedste praksisser i Europa, når det gælder at overføre EU-lovgivning til national lovgivning.

Regeringens nye kurs imødekommer længe nærede ønsker hos Danmarks førende erhvervsorganisationer, som både i forbindelse med regeringens såkaldte vækstteams og i forhold til Produktivitetskommissionen har peget på, at en dansk overopfyldelse af EU-lovgivningen er et stort og kostbart problem for virksomhedernes konkurrenceevne. Det er især miljøområdet, som har stået for skud.

Landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer har i et helt nyt notat opregnet ikke færre end otte EU-direktiver, som efter organisationens opfattelse er overopfyldt i Danmark med betydelige omkostninger til følge. Alene de danske myndigheders strenge fortolkning af EU’s nitratdirektiv koster angiveligt landets landmænd 3,3 milliarder kr. om året i tabte afgrøder, fordi man ikke kan gøde jorden i samme omfang som f.eks. tyske landmænd. Også i DI og i Dansk Erhverv er man i øjeblikket i færd med at opregne eksempler, hvor man mener, at danske politikere og embedsmænd skader konkurrenceevne, når man omsætter europæisk lov til dansk lov.

”Der er utallige eksempler på EU-regler, som skader erhvervslivet, fordi de er blevet strammet for meget. Vi har gennem længere tid peget på direktiver, som vi mener, ministerierne har overimplementeret. Men nu er vi nået til et punkt, hvor det er helt uacceptabelt, hvis myndighederne ikke begynder at tage mere hensyn til virksomhedernes konkurrenceevne,” siger Jens Albirk, chef for EU og internationale forhold i Dansk Erhverv.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip