Regeringen vil møde migrantstrøm med afrikanske aftaler

Strømmen af flygtninge og migranter over Middelhavet er tilsyneladende taget til igen, og mindst 700 frygtes de seneste dage at være omkommet på Middelhavet undervejs fra Libyen til Italiens kyster.

Ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) skal den øgede strøm mødes med blandt andet et pres på en række afrikanske lande for at få dem til at tage imod de migranter, der afvises, når de kommer til Europa.

- Man har kapaciteten, men man har ikke reglerne og aftalerne på plads, så de afrikanske lande skal modtage deres egne borgere, siger han.

Ministeren henviser til, at man i EU-regi arbejder med at lægge pres på de afrikanske lande for at få dem til at tage deres egne statsborgere tilbage.

Ifølge Kristian Jensens oplysninger udgøres strømmen over Middelhavet hovedsageligt af afrikanske statsborgere.

- Indtil videre er det ikke folk fra Syrien, Irak eller Afghanistan, der tager over Libyen for at komme til Europa, siger han.

Selv om det ifølge udenrigsministeren burde være naturligt for lande at tage imod deres egne statsborgere, når de bliver afvist i andre lande, så kommer de afrikanske lande næppe frivilligt til truget. Derfor må EU lægge pres på landene, mener Kristian Jensen.

- Der er to muligheder: Den ene mulighed er, at de lande, vi laver en aftale med, får forrang til vores udviklingsbistand. Den anden er at åbne op for, at de i friere grad kan sælge deres varer til Europa, siger han og beskriver dermed det såkaldte "more for more"-princip, der sidste år blev vedtaget af EU-landenes stats- og regeringschefer.

Mange af migranternes sidste stop i Afrika, før de stævner ud mod Europa, er Libyen. Her vil udenrigsministeren sammen med de andre EU-lande blandt andet hjælpe landets skrøbelige samlingsregering med at bygge en effektiv kystvagt op.

Kristian Jensen erkender dog, at det kan have lange udsigter, da Libyen på nuværende tidspunkt er hærget af væbnede grupper som eksempelvis terrororganisationen Islamisk Stat.

- Det kommer desværre til at tage tid at uddanne de libyske kystvagter, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip