Regeringen vil præsentere finanslov med underskud på 38 milliarder

I Økonomisk Redegørelse fra maj sagde regeringen, at forbrugsvæksten skulle være på 0,6 procent i 2014. Nu stiger den kun 0,5 procent. Men til trods for lavere forbrugsvækst budgetterer regeringen med større samlet offentligt underskud i 2014 end forventet i maj. Da forventede regeringen et underskud på 31 milliarder Nu siger den, at underskuddet bliver 38 milliarder.

Regeringen forventer alligevel at ansætte flere i en offentlige sektor - svarende til 2.000 stillinger. samtidig med at den offentlige sektor skal »moderniseres« for 12 milliarder - altså penge der skal spares ved at man arbejdere »smartere« og bruger maskiner i stedet for varme hænder.

Alligevel finder regeringen dog ekstra penge til miljøet og de studerende på de videregående uddannelser, mens ulandshjælpen fastfryses.

Det er nogle af de nyheder, der er sluppet ud om regeringens finanslovsudspil, som offentliggøres tirsdag.

Der afsættes 800 millioner til en grøn indsats. Over en fire-årig periode skal Klimaministeriet, Miljøministeriet og Fødevareministeriet deles om pengene, som står til fri afbenyttelse i de enkelte ministerier, skriver borsen.dk.

Miljøminister Ida Auken (SF) vil blandt andet have mere skov i Danmark, mens Fødevareminister Karen Hækkerup (S) vil booste den danske eksport af økologiske fødevarer. Klimaminister Martin Lidegaard (R) vil prioritere en realisering af regeringens klimaplan, for på den måde at reducere CO2-udslippet i Danmark med 40 procent i 2020.

Der afsættes desuden 945 ekstra millioner kroner til flere studerende, skriver b.dk. I disse dage starter der 64.000 flere studerende på de videregående uddannelser end i 2012, og det betyder en øget pengepulje til universiteter og erhvervsskoler.

I Finanslovsforslaget er der afsat 6,9 milliarder kroner til universiteterne, 1,3 milliarder kroner til erhvervsakademiuddannelserne og 4,2 milliarder kroner til professionsbacheloruddannelserne. Det er henholdsvis 743 millioner kroner, 119 millioner kroner og 83 millioner kroner ekstra i kassen end i 2013.

De 945 millioner kroner er en del af de såkaldte taxametertilskud, og der er ifølge undervisningsminister Morten Østergaard tale om ”nye penge, der ikke kommer som et resultat af nedskæringer på andre områder.

Regeringen er klar til at hæve de offentlige investeringer med et par milliarder, men vil fortsat bruge færre penge, end den har givet sig selv lov til, erfarer politiken.dk.

De offentlige investeringer hæves med cirka 3 milliarder kroner i forhold til niveauet i år, så investeringerne næste år løber op i 44 milliarder kroner. To af de tre milliarder er allerede givet én gang med kommune- og regionsaftalerne fra juni. Den sidste milliard er en ’frisk anlægsmilliard. De ekstra milliarder skal blandt andet betale en ny Storstrømsbro, en ny motorvej mellem Herning og Holstebro og en ny jernbaneforbindelse til Aalborg Lufthavn.

Dagens Gossip