Regeringen vil skære grønne projekter i yderområderne

Skrevet af admin

15/10/2015

Mest læste i dag

Besparelserne på næste års finanslov rammer en lang række områder lige fra skovrejsning til stop for støtte til jordvarmeprojekter.

- Man fjerner en hel masse konkrete projekter, der giver beskæftigelse til rigtig mange mennesker med ét slag, siger Radikale Venstres miljøordfører, Ida Auken, til Politiken.

- Det vidner om en grundlæggende foragt for miljø og natur. Jeg ser det her som en ideologisk kamp, det er simpelthen ikke fornuftsbaseret, siger Ida Auken.

Alt i alt løber listen af grønne besparelser, som rammer direkte ned i landdistrikterne, op i en milliard kroner, viser Politikens gennemgang af finanslovsudspillet for 2016.

I Skive er borgmester Peder Kirkegaard (V) netop klar til at gennemføre et stort energiprojekt, som kan varme halvdelen af kommunens huse op med CO2-neutralt varmt vand fra jordvarme.

Men han har behov for, at regeringen fastholder en forsikringsordning, der koster staten 27 millioner kroner.

- Vi beder ikke om statsstøtte. Vi beder bare om, at staten står bag, hvis tingene mod forventning skulle gå galt med boringen, siger Peder Kirkegaard til Politiken.

Et andet spareområde er støtten til landmænd, der vil omlægge til økologi. Her vil regeringen skære støtten fra 218 millioner kroner i år til 77 millioner kroner næste år.

Venstres ordfører for energi, klima og landdistrikter, Thomas Danielsen (V), kan ikke genkende billedet af, at regeringen skulle svigte landdistrikterne.

- Der er ingen regering, der har gjort så meget for landdistrikterne som denne. Folk går jo rundt derude med armene over hovedet, fordi der endelig sker noget. Vi liberaliserer planloven, så der kan drives erhverv på landet, og vi udflytter statsjob, siger han til Politiken.

Spørgsmål: Men I sparer jo?

- Vi er nødt til at spare fem milliarder kroner hvert år frem til 2020 for at få styr på Danmarks økonomi. Og da hele Danmark er landdistrikt, bortset fra Aarhus og København, vil det selvfølgelig også ramme i landdistrikterne, siger Thomas Danielsen.

/ritzau/