Regeringen vil stoppe lillebror, før han vælger kriminalitet

Skrevet af admin

18/04/2015

Dagens topnyheder

Der skal sættes mere ind over for små brødre i udsatte boligområder, som følger i deres kriminelle storebrødres fodspor.

Derfor har regeringen kridtet op med "lillebror-strategien". Den er en af initiativerne i det udspil om ungdomskriminalitet, som regeringen kommer med i næste uge.

Det går ellers den rigtige vej med at få de unge væk fra kriminaliteten.

Fra 2013 til 2014 faldt ungdomskriminaliteten med tre procent. Det er det mindste fald siden 2007, da ungdomskriminaliteten begyndte at falde og nu næsten er halveret, skriver Jyllands-Posten.

At det generelt går den rigtige vej, erkender socialminister Manu Sareen (R) også.

- Men der, hvor vi bliver ved med at reproducere problemerne, er i udsatte boligområder og i risikofamilier. Der rykker det simpelthen ikke særlig meget. Derfor skal vi have de sidste med, siger han til Ritzau.

Ifølge socialministeren er det de familier, hvor den sociale arv er sværest at bryde, der skal tages fat i.

- Alternativet er, at de her unge mennesker bliver hardcore kriminelle. Det er hverken de eller samfundet tjent med, siger Manu Sareen.

Strategien kommer til at foregå som et metodeudviklingsprojekt i fire-seks kommuner med udsatte boligområder.

Ministeren forklarer, at de enkelte kommuner endnu ikke er peget ud, men at der er oplagte kandidater.

- Det siger næsten sig selv, at udsatte boligområder og store byer hænger sammen. Det er Aarhus, København og Odense, hvor vi primært kan se, at det er rigtig svært at få fat på den her gruppe, siger Manu Sareen.

Regeringens kommende udspil rummer i alt 11 initiativer, der skal bekæmpe ungdomskriminalitet.

Et andet punkt i planen er, at loven skal ændres, så det bliver lettere at forbyde blandt andre unge kriminelle at opholde sig i belastede områder.

- I dag skal der foreligge en vurdering af, at man har en direkte og synlig adfærd, der giver problemer, før politiet kan tvinge folk væk fra bestemte områder.

- Det vi lægger op til er, at alene en persons tilstedeværelse er nok, siger justitsminister Mette Frederiksen (S) til Berlingske.

/ritzau/