Regeringen vil stramme for at smide folk som Levakovic ud

Skrevet af admin

08/06/2016

Dagens topnyheder

Regeringen vil se på, om det er muligt at få ændret i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, så det i fremtiden vil være lettere at udvise kriminelle udlændinge som Gimi Levakovic.

Det siger udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pind (V) på et åbent samråd i Folketingets Retsudvalg onsdag.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup ville vide, om regeringen kunne finde på helt at opsige konventionen. Men det kommer dog ikke på tale, siger Søren Pind.

- At ophæve konventionen har det problem, at det er grundlaget for hele EU’s retsstilling. Derfor skal vi drøfte internationale forandringer af konventionerne. Men at ophæve lige præcis den konvention vil være overordentligt vanskeligt at se for sig, siger han.

Et muligt bud på, hvornår de drøftelser kan komme på bordet, kan ifølge Søren Pind være i 2017, når Danmark har formandskabet for Europarådet.

Samtidig vil Inger Støjberg senere på året forsøge at ændre i reglerne for udvisning. Kriminelle udlændinge skal kunne udvises, medmindre det "med sikkerhed" strider mod de internationale forpligtelser. Et udtryk, som den tidligere regering fjernede fra lovgivningen.

Det vil dog ikke gælde for EU-borgere, og da Gimi Levakovic er Kroat, ville det ikke have haft en effekt på hans sag.

Endelig kan det have haft indflydelse på dommen, at anklagere ikke tidligere har krævet Levakovic udvist i forbindelse med andre domme. Hvorfor det ikke er sket, kan Søren Pind ikke svare på, da gamle dokumenter fra sagerne er blevet destrueret.

Ifølge Søren Pind er det blevet indskærpet, at der i lignende sager skal kræves, at den dømte skal udvises af Danmark. Samtidig understreger han, at han gerne ser, at lignende principielle sager så vidt muligt altid bringes hele vejen til Højesteret.

/ritzau/