Regeringen vil tillade mere droneflyvning

De kan flyve, de kan filme, og de kan skabe vækst i Danmark.

Dronerne er kommet for at blive, mener regeringen, som derfor vil ændre lovgivningen på området, så der bliver videre adgang til at flyve med de ubemandede luftfartøjer.

- De bestemmelser, vi har i dag, er fra en tid, hvor man slet ikke tænkte på droner, som vi gør i dag, siger transportminister Hans Christian Schmidt (V) til Ritzau og tilføjer:

- De er tiltænkt modelflyvning og tager alene hensyn til flysikkerhed.

Han har derfor sendt et lovforslag i høring, som han forventer at fremlægge for Folketinget til februar.

- Vi vil gerne være foregangsland, og med den her ændring af reguleringen regner vi med, at den danske branche kan få et forspring i forhold til de lande, hvor reglerne er uklare og meget restriktive, forklarer ministeren.

Han ser potentiale i brugen af droner til overvågning og analyse i landbruget, optimering af geodata, inspektion af vejnet og som hjælp ved ulykker, brand og eftersøgningsaktioner.

- Der er rigtig mange ting, de kan bruges til, konstaterer ministeren.

Derfor vil regeringen nu lempe reglerne, så professionelle droneflyvere, der erhverver et kommende "dronebevis" kan flyve i byområder. I dag kræver det dispensation fra gang til gang.

- Branchen efterlyser klare rammer og en enklere sagsbehandling, forklarer Hans Christian Schmidt.

Lovforslaget lægger imidlertid også op til at tillade privat flyvning med droner med en vægt på op til 250 gram i byområder.

Der stilles som udgangspunkt ikke sikkerhedskrav til disse droner i lovforslaget. Men det vil fortsat ikke være tilladt at flyve nær såkaldt kritiske områder som kongehusets ejendomme, politistationer, fængsler og arresthuse.

Dog blive der en hjemmel til at regulere brugen af kameraer på de lette droner.

Et såkaldt "dronetegn", som man selv skal kunne erhverve på internettet, er kun nødvendigt at tage som fritidsbruger, hvis man vil flyve med droner på over 250 gram, som man kun må flyve med uden for byerne.

Ministeren garanterer, at regeringen ikke er i gang med åbne en ladeport for naboovervågning og elektronisk vindueskiggeri.

- Hvis der er folk, der vurderer, at det her giver problemer med privatlivets fred, så bliver det ikke med mig ved roret, at vi går med til det, siger Hans Christian Schmidt (V), som konkluderer:

- Jeg vil gerne give erhvervslivet muligheder, men jeg vil ikke gøre det på bekostning af privatlivets fred.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip