Regeringens udenrigsgransker tør godt ramme forbi målet

Skrevet af admin

30/04/2016

Dagens topnyheder

Det er svært at spå om fremtiden. Tag bare finanskrisen, en krig i Libyen med dansk deltagelse, Islamisk Stats indtog på terrorscenen, det anspændte forhold til Rusland og flygtningekrisen.

For ti år siden var det svært at forudse, at ovennævnte begivenheder ville opstå og være med til at forme linjen i dansk udenrigspolitik.

Alligevel præsenterer ambassadør Peter Taksøe-Jensen på mandag sin udenrigspolitiske udredning.

Rapporten på knap 100 sider kommer med en række anbefalinger til, hvordan dansk udenrigspolitik bedst skrues sammen de næste 10-15 år.

Men giver det overhovedet mening med en sådan rapport i en verden, som fra dag til dag kan forandre sig markant?

Svaret fra Peter Taksøe-Jensen er klart: Ja, det giver mening.

Men han erkender, at spåkuglen kan tage fejl, og det er fint i hans optik.

- Det er helt sikkert, at når vi nu har prøvet at gøre det her, så vil der være masser steder, hvor vi tager fejl.

- Men hvis vi ikke gør det, vil man heller ikke have en mulighed for at tilrettelægge sin politik på en måde, der tager højde for nogle af de ting, som vi ved, ikke kommer til at ændre sig, siger Taksøe-Jensen.

Han er til dagligt Danmarks ambassadør i Indien, men har i lidt over et halvt år stået i spidsen for udredningen, som er bestilt af Venstre-regeringen.

Nogle elementer, som ikke forandrer sig, er ifølge Taksøe-Jensen, at "det økonomiske tyngdepunkt bevæger sig fra vest mod øst" - altså til Asien.

Og den demografiske situation kender vi mange år frem. Der bliver ifølge Taksøe-Jensen færre mennesker i Europa de næste 10-15 år, hvor Afrika til gengæld kommer til at vokse med over 400 millioner mennesker.

Der er allerede sluppet ting ud fra rapporten, men Taksøe-Jensen vil ikke røbe konkrete anbefalinger fra rapporten før mandag.

Et større fokus på Arktis og Østersøen, bedre prioritering af ulandsbistanden og oprettelsen af en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver har været fremme i medierne.

/ritzau/