Regeringens vækstinitiativer vil gøre uligheden større

Skrevet af admin

17/06/2014

Mest læste i dag

Regeringens kommende vækstpakke, der i øjeblikket er til forhandling i Finansministeriet, vil øge uligheden.

Det viser et svar, som finansminister Bjarne Corydon (S) har givet politikerne i Folketingets Finansudvalg på baggrund af ministeriets beregninger af udspillet, "Danmark helt ud af krisen", der skønnes at kunne bidrage med en stigning i bruttonationalproduktet på seks milliarder kroner.

- Udspillet "Danmark helt ud af krisen" skønnes isoleret set at kunne indebære en stigning i reallønnen på omtrent 0,46 procentpoint, lyder det i svaret fra Bjarne Corydon.

Initiativerne i regeringens vækstudspil vil give en stigning i reallønnen, hvilket betyder, at uligheden vil stige. Derudover omfatter vækstudspillet fem skatteforslag, der har direkte betydning for husholdningernes indkomster, hvilket også vil ramme på uligheden.

Ifølge ministeriet svarer ændringen til under to promille af den senest opgjorte Gini-koefficient, der i 2012 blev opgjort til 25,5. Gini-koefficienten angiver ulighed i indkomstfordelingen.

Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, mener, at det er naturligt, at uligheden øges med vækstinitiativerne.

- Når man skal øge vækst og beskæftigelse, skal det grundlæggende være mere attraktivt at arbejde og investere. Og det kræver typisk lavere skatter eller lavere overførselsindkomster. Og det trækker uligheden op.

- Regeringen har hidtil haft et afslappet forhold til disse effekter på uligheden. Og det kan jeg godt forstå. Vi er blandt de lande i OECD med lavest ulighed, hvor hovedudfordringen er lav vækst og alt for mange personer på overførselsindkomst, siger Mads Lundby Hansen.

Han anfører, at vækstpakken "lægger sig i slipstrømmen af en lang række reformer under Thorning, der trækker uligheden op".

Det drejer sig ifølge Mads Lundby Hansen om kontanthjælpsreform, skattereform og førtidspensionsreform.

/ritzau/