Regeringsalliancen præget af mistillid og kold luft

Skrevet af admin

18/01/2015

Dagens topnyheder

Forholdet mellem de to regeringspartier, Socialdemokraterne og De Radikale, er ved starten af valgåret 2015 præget af mistillid, frustration og mangelfuld kommunikation.

Sådan lyder det fra en række radikale og socialdemokratiske kilder, der over for Jyllands-Posten alle peger på flere konkrete eksempler, hvor de to partier har undermineret hinandens politik og ændret positioner uden at orientere regeringspartneren.

- Kommunikationen er helt vildt ringe i øjeblikket, siger en anonym socialdemokrat til avisen.

Den anonyme kilde mener, at De Radikale og særligt partiets nye leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, med meldinger om alt fra dagpenge til flygtninge fra Syrien spænder ben for Socialdemokraterne og statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mulighed for fremgang.

Hos De Radikale nævner flere centrale kilder omvendt eksempler, hvor socialdemokratiske ministre er gået i pressen med ændringer af regeringens politik uden at orientere den radikale top.

På Christiansborg sammenlignes forholdet med et ægteskab, der lakker mod enden, og det står ifølge Jyllands-Posten klart, at man ikke kommer til at gå til valg på et samlet program, som S og SF gjorde det med "Fair Løsning".

Gruppeformændene for S og R afviser, at forholdet er på vej mod frysepunktet.

- Vi samarbejder på alle niveauer. Regeringens politik er én, og vi går til forhandlinger med én stemme. Samtidig er det klart, at vi er to meget forskellige partier, siger De Radikales gruppeformand, Camilla Hersom.

Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Rune Stubager påpeger også, at det ville være et uheldigt tidspunkt for regeringen at strides internt, fordi begge partier er presset i meningsmålingerne.

Derfor har de ifølge Stubager brug for at vise "en vis enighed udadtil", vurderer han over for Jyllands-Posten.

/ritzau/