Regeringshær vinder frem i Yemen

Regeringsstyrker, der støttes af en saudiarabisk-ledet koalition, har genindtaget Yemens største luftbase i et vigtigt nyt fremskridt i kampen mod iransk-støttede Houthi-oprørere.

Houthi-oprørerne blev i sidste måned tvunget ud af havnebyen Aden - Yemens næststørste by.

Luftbasen al-Anad blev indtaget efter et 24 timer langt angreb med pansrede køretøjer.

Basen ligger 60 kilometer nord for Aden - på et strategisk vigtigt sted tæt på landets vigtigste rute mod nord, storbyen Taez og den oprørskontrollerede hovedstad Sanaa.

Den store base på i alt 15 kvadratkilometer husede amerikanske soldater, som overvågede dronekrigen mod al-Qaeda i Yemen lige indtil marts, hvor basen blev indtaget af oprørerne.

Kilder tæt på regeringsstyrkerne siger, at oprørerne mistede 70 mand under kampene, og at 10 blev taget til fange under kampene om al-Anad.

Regeringshæren mistede 24 soldater, og 23 blev såret.

Det tidligere uafhængige sydlige Yemen har en stor løsrivelsesbevægelse, hvis tilhængere har støttet landets eksil-regering i kampen mod oprørerne fra det shiamuslimske nordlige Yemen.

Aden har været centrum for voldsomme kampe, siden Houthi-bevægelsen indtog byen i marts. På det tidspunkt havde Yemens regering søgt tilflugt i Aden, men den flygtede til Saudi-Arabien, da houthierne rykkede ind.

Præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi sagde i en udtalelse på tv torsdag aften, at "fra Aden vil vi genvinde kontrol over hele Yemen."

Den shiamuslimske Houthi-bevægelse indtog hovedstaden Sanaa i september sidste år.

Derpå bevægede oprørerne sig videre ud i det sydlige og østlige Yemen i det, de selv betegner som en revolution mod en korrupt regering og militante sunnigrupper.

En saudiarabisk-ledet koalition har i mere end tre måneder bombet houthierne fra luften.Krigen har kostet mindst 3500 mennesker livet.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip