Regeringsindgreb er et rædselsscenarie for SF

Regeringsindgreb er altid kontroversielle, men i dette tilfælde kan det risikere at koste det i forvejen pressede regeringsparti SF dyrt. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Der er ingen tvivl om, at et regeringsindgreb vil være et rædselsscenarie for SF. Partiet er imod, at regeringer blander sig i faglige konflikter, og i dette tilfælde er man helt inde og skære i livsnerven, når indgrebet er over for en faggruppe som lærerne, som man er tæt forbundet til,« siger han.

Men der er ingen vej uden om et indgreb, hvis KL og lærerne ikke kan blive enige. Som regeringsparti er man nødt til at tage regeringsansvar, også selv om det gør ondt, konstaterer politisk redaktør Jesper Termansen fra Radio24syv.

»Det bliver en meget bitter pille at sluge, men der er ikke noget alternativ. SF kan bruge det som en begrundelse for at forlade regeringen, men det er næppe sandsynlig. Regeringen vidste på forhånd, at det kunne ende med konflikt, så derfor har man en skitse for, hvordan man griber ind. Den har SF også været med til at godkende,« siger han.

Jesper Termansen forventer, at SFs politiske bagland i skikkelse af kommunalpolitikere og lokalformænd vil acceptere et indgreb til fordel for kommunerne. Noget helt andet er vælgerne.

De seneste måneders meningsmålinger har været katastrofale for SF, og ifølge en ny undersøgelse fra YouGov tvivler især kvindelige SF-vælgere på, om de vil stemme på partiet igen.

»Det er åbenlyst for enhver, at partiet befinder sig i en historisk krise. De andre regeringspartier vil kunne leve med at tabe et procentpoint eller to på et regeringsindgreb, men det kan SF ikke,« siger Thomas Larsen.

Der er ikke aftalt flere møder mellem de stridende parter, som hver især holder fast i deres grundlæggende krav til arbejdstiden.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet har KL de bedste kort på hånden, når konflikten bryder ud efter påske.

»Konfliktens væsen er at udmatte parterne. KL tjener penge på en konflikt, fordi kommunerne sparer lønkroner. Til gengæld får lærerforeningen tømt strejkekassen. Det ville måske være meget smart for lærerne at indgå en aftale nu, for de vil ikke få meget ud af indgreb«, siger han.

Jesper Termansen forventer, at konflikten maksimalt vil vare et par uger eller tre, før regeringen skrider ind.

»En konflikt får vel næppe lov til at løbe så længe, at den ramler ind i SFs landsmøde i maj,« siger Radio24syvs politiske redaktør.

SF-ledelsen ønsker ikke at kommentere kommentatorernes vurderinger.

Dagens Gossip