Regeringspartier åbner for karakterkrav på erhvervsuddannelser

Modviljen mod karakterkrav har ellers hidtil været en af de store knaster i SRSF-regeringens storstilede reform af erhvervsuddannelserne, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har bebudet til efteråret.

Undervisningsordfører for de Radikale, Lotte Rod (R), understreger ifølge Politiken, at krav til karakterer ikke kan stå alene.

»Det er afgørende for os, at vi ikke bare ender med et krav om, at man skal have mindst karakteren 02 i dansk og matematik for at kunne starte på en erhvervsuddannelse, men at der også bliver en mulighed for, at man kigger individuelt på den unge. For eksempel kan man lave en optagelsessamtale, optagelsesprøve eller en kontrakt med de unge, der ikke har karaktererne,« siger hun.

Omkring 17 procent af alle afgangselever forlader folkeskolens 9. klasse uden at bestå dansk eller matematik. Og tidligere i år brød forhandlinger om erhvervsuddannelsessystemet mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter sammen, netop fordi LO og Dansk Arbejdsgiverforening ville stille krav om, at ansøgere til erhvervsuddannelser som minimum skulle have bestået fagene dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøve.

Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Troels Ravn (S), tager positivt imod de Radikales udmelding.

»Jeg synes ikke, at det lyder afskrækkende, at man åbner for nogle adgangskrav, når det samtidig følger med, at man skal kunne vurdere den enkelte ud fra samtaler og så videre,« siger han til avisen.

Venstres uddannelsesordfører, Peter Juel Jensen (V), roser de Radikale for at flytte sig.

»Jeg hilser det velkommen, men det havde været nemmere, hvis de var gået med til en aftale om, at man først kan forlade folkeskolen, når man kan læse og regne. For der er et hul i kæden, hvis man kan forlade grundskolen, uden at der skeles til karakterer, men når man vil videre, stilles der pludselig krav,« siger han med henvisning til forsommerens forhandlinger om folkeskolereformen, hvor de borgerlige partier forsøgte at trumfe igennem, at eleverne som minimum skulle have karakteren 02 i dansk og matematik for at få lov at fortsætte i uddannelsessystemet.

Enhedslistens ordfører på området, Rosa Lund (Ø), er »meget, meget skeptisk« over for at indføre karakterkrav på erhvervsuddannelserne, siger hun til Politiken.

46 procent af de studerende, der starter på erhvervsuddannelserne, falder fra undervejs, og der er desuden sket et drastisk fald i antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne: Mens 31,7 procent søgte fra folkeskolen til erhvervsuddannelserne i 2001, er tallet i år 18,8 procent.

Dagens Gossip