Regeringspartiet i Aserbajdsjan vinder valget sikkert

Skrevet af admin

02/11/2015

Dagens topnyheder

Partiet Jeni Aserbajdsjan har vundet et flertal af de 125 pladser i Aserbajdsjans parlament, meddeler den centrale valgkommission, efter at stemmerne fra søndagens parlamentsvalg er talt op.

Partiet er loyal over for præsident Ilham Alijev.

Masahir Panakhov, formand for valgkommissionen, læste vinderne fra hver af de 125 valgdistrikter op, og det er ud fra denne oplæsning, at Reuters noterer sig, at Jeni Aserbajdsjan, der betyder Nyt Aserbajdsjan, har vundet mindst 70 mandater.

En stribe mindre partier og uafhængige, der er loyale over for det store parti, har sat sig på stort set resten af pladserne.

Dermed har præsident Alijev sat sig solidt på magten i Kaukasus-republikken, men der er rynkede øjenbryn rundt omkring.

For internationale observatører og menneskerettighedsgrupper kaster tvivl om, hvorvidt valget er foregået ordentligt.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at grupperne beskylder regeringen for at have fængslet politiske modstandere, ligesom flere partier har fået deres muligheder for at føre en regulær valgkamp begrænset.

De ledende oppositionspartier Det Nationale Råd for Demokratiske kræfter (NCDF), Musavat-partiet og Aserbajdsjans Demokratiske Parti boykottede alle valget.

Alijev har været ved magten siden 2003, og ingen af de valg, der siden da er blevet afholdt i Aserbajdsjan, er blevet anerkendt som frie og retfærdige af internationale observatører, skriver AFP.

Over 700 kandidater fra en snes partier stillede op til valget for at blive valgt til fem år som parlamentariker.

Der var 5,9 millioner registrerede vælgere.

/ritzau/Reuters