Regeringsrokade baner vej for valg af hærchef til præsident

En regeringsrokade er på vej i Egypten, siger landets premierminister, Hazem el-Beblawi, ifølge avisen Al-Masry Al-Youm.

Rokaden vil inkludere landets forsvarsministerium, og således vil vejen definitivt være banet for, at hærchef Abdel Fattah al-Sisi kan blive landets næste præsident.

Hærchefen, der stod i spidsen for hæren, da den i juli væltede den islamistiske præsident Mohamed Mursi, er forsvarsminister i landets midlertidige regering og storfavorit til at vinde det kommende præsidentvalg.

Hans nuværende stilling som forsvarsminister forhindrer imidlertid, at han kan stille op til valget, og derfor er meddelelsen fra premierministeren et helt entydigt signal om, at den populære al-Sisi går efter posten.

Rokaden vil imidlertid ikke finde sted før tirsdag eller onsdag, siger Beblawi til avisen Al-Masry Al-Youm.

Varslingen af regeringsrokaden kommer samme dag, som drabssagen mod Mursi fortsætter i hovedstaden Kairo. For nylig insisterede han på, at han fortsat er landets legitime præsident.

Lørdagens høring finder sted på et stærkt bevogtet politiakademi, hvor Mursi sammen med 14 andre er anklaget for at opfordre til drab på demonstranter i december 2012 uden for præsidentpaladset.

Retssagen er bare en brik i regeringens ubarmhjertige angreb på Mursi og hans islamistiske tilhængere, som har kostet 1400 mennesker livet ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

De fleste af de dræbte er Mursi-tilhængere, der har været i sammenstød med politiet og den tidligere præsidents modstandere under demonstrationer i gaderne.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip