Regeringsrokade ventes først på plads i næste uge

Danskerne må formentlig vente til næste uge, før der er en ny regering på plads efter SF's exit.

Ritzau erfarer torsdag aften fra kilder tæt på regeringsforhandlingerne, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) først forventer at kunne præsentere sit nye ministerhold i begyndelsen af næste uge.

Ifølge Ritzaus oplysninger er der to hovedårsager til, at regeringsrokaden ikke kommer på plads lige med det samme.

For det første ønsker regeringstoppen, at der først falder mere ro på situationen i SF, så rokaden ikke drukner i den interne tumult hos folkesocialisterne.

For det andet vil Helle Thorning-Schmidt og den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, have god tid til at få den omfattende rokade på plads.

Håbet hos Thorning og Vestager er, at præsentationen af et nyt ministerhold kan bruges som startskud til en politisk offensiv fra den nye SR-regering.

Med beslutningen om at vente til næste uge med at præsentere en ny regering, så åbner Thorning og Vestager dog døren på vid gab for spekulationer i de kommende dage om den nye regerings sammensætning.

Mens det står klart, at seks SF-ministre skal afløses, så er det endnu uvist, om der skal findes seks nye ministre, eller om Thorning og Vestager vil benytte muligheden til at skære ned på antallet af ministre ved at sammenlægge ministerier eller ansvarsområder.

Samtidig kan rokaden blive endnu større, hvis nogle af de siddende ministre flyttes rundt til nye ministerposter.

Efter et tumultarisk forløb forlod SF regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet og De Radikale torsdag på grund af uenigheder i SF om salget af en Dong-andel til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Samtidig meddelte Annette Vilhelmsen, at hun trækker sig som formand for SF.

/ritzau/

Dagens Gossip