Region om lægemangel: Vi vælger en anden vej end penge

Skrevet af admin

24/10/2013

Dagens topnyheder

Det kan være svært at lokke unge læger til Udkantsdanmark. I Region Nordjylland griber man nu dybt i pengekassen for at få læger nok til patienterne i yderområderne - men den vej vil man ikke gå i Region Syddanmark.

Det siger regionsformand Carl Holst (V):

- Jeg har ikke forudsætning for at udtale mig om, hvad de gør i Nordjylland. Jeg tror, man har forskellige udfordringer og derfor forskellige løsninger, siger han.

I Region Nordjylland får lægen en halv million kroner i bonus for at overtage en praksis fra en ældre læge, der er på vej på pension, og en halv million oveni, som den yngre læge kan bruge på at købe ekstra arbejdskraft for, skriver Kristeligt Dagblad.

Regionen giver også en halv million kroner til læger, der ønsker at starte ny praksis, og derudover er lægen garanteret en indtjening på 2,4 millioner kroner om året - i tre år.

Carl Holst siger, at man også i Syddanmark arbejder på at mindske lægemanglen i udkantsområderne.

- Vi har valgt en anden vej end penge. Vi har en værktøjskasse, hvor vi i samarbejde med de praktiserende læger tager forskellige initiativer til at gøre det attraktiv for lægen at komme, siger han.

- Nogle steder ansporer vi lægerne til at gå sammen i et fællesskab, andre steder går vi ind nærmest og overtager en praksis, fordi det nærmest er umulig at rekruttere. Der er ikke én løsning - men kun en række lokale løsningsforhold, siger regionsformanden.

Tal fra Ugebrevet A4 viser, at knap hver tredje praktiserende læge i Danmark har rundet de 60 år, og især i udkantskommunerne nærmer lægerne sig pensionsalderen. Men de unge læger vil hellere til storbyen end på landet.

Carl Holst understreger, at han mener, at det er vigtigt at bevare den privatpraktiserende læge:

- Familielægen er døren til sundhedsvæsnet. Og her har man mulighed for at få en nærhed, som man ikke får andre steder, siger han.

/ritzau/