Regioner: For få penge til at stoppe tvang i psykiatrien

Skrevet af admin

08/01/2014

Dagens topnyheder

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) står mere og mere alene med sin plan om, at tvangen i psykiatrien kan halveres for nogle hundrede millioner kroner.

I sidste uge satte flere af regeringens egne eksperter kraftigt spørgsmålstegn ved planen, og nu tager regionerne også bladet fra munden, skriver Jyllands-Posten.

Regeringen har afsat 50 millioner kroner årligt til at få tvangen halveret frem mod 2020 samt 73 millioner kroner fra satspuljen over de kommende fire år og 100 millioner til renovering af bygninger.

Men det er småpenge til en så ambitiøs målsætning, mener formanden for Danske Regioner.

- 50 millioner er et alt for tyndt lag smør, som er bredt ud på et alt for stort stykke franskbrød. Med de penge kommer man ikke ret langt, siger Bent Hansen (S).

De samlede udgifter til psykiatrien er omkring otte milliarder kroner årligt.

Bent Hansen er enig i målsætningen, og han er glad for, at der er bred politisk opbakning til den. Han mener dog ikke, at det er realistisk at nå målet med de "småpenge", der er afsat.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviser, at der er tale om småpenge. Og det handler ikke kun om penge, men at få fokus på vigtigheden af at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien.

Hun vil blandt andet indgå partnerskaber med hver enkelt region, siger hun.

- Vi gør det for at vise, at området har et meget stort politisk fokus. Området ligger regeringen meget på sinde, og nu skal der ske noget, siger sundhedsministeren til Jyllands-Posten.

Partnerskabet kommer til at gå uden om Bent Hansen, som normalt er bindeled.

/ritzau/