Regioner frygter fritsvævende lægemiddelinstitut

Læger og patienter ønsker et helt uafhængigt institut, men i Danske Regioner mener man, at den opgave varetages bedst i netop regionerne, fordi man allerede har det økonomiske ansvar for driften af hospitalerne.

»Nu har vi allerede ansvar for både primær og sekundær sektor. Det er der, der udleveres medicin, og det er der, det økonomiske ansvar ligger. Derfor er det naturligt, at man kobler vores ressourcer sammen med et nyt lægemiddelinstitut,« siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Den udmelding kommer, efter at Lægeforeningen og Danske Patienter i et åbent brev til sundhedsminister Astrid Krag (SF) advarer mod, at regionerne får lov at varetage netop den opgave.

»Et lægemiddelinstitut skal vejlede politikere, sundhedsmyndigheder og læger om hvilke behandlinger, der er mest effektive og gavner patienterne bedst muligt. Derfor er det afgørende, at instituttet er fuldstændigt uafhængigt,« siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Men det argument afviser Bent Hansen.

»Det er vigtigt at forstå, at vi ikke skal have indflydelse på de faglige beslutninger eller prioriteringer i et nyt lægemiddelinstitut. Sådan er det heller ikke i dag, og sådan vil det ikke blive,« siger Bent Hansen.

»Jeg tror, det er endnu vigtigere at se det i forhold til den virkelighed, der er. Hvis man får et institut, der er frit svævende i luften og ikke har relation til den virkelighed, der leves på hospitalerne, så kan vi skabe problemer fremadrettet,« siger han.

Siden 2001 er de samlede medicinudgifter i Danmark steget fra 13 milliarder kroner til 20,2 milliarder. Heraf voksede det offentliges andel af medicinudgifterne fra 7,5 milliarder kroner til 13,2 milliarder.

Dagens Gossip