Regioner overrasket over lægers udmelding

Det er reaktionen hos regionernes chefforhandler, Jens Stenbæk, efter beskeden søndag eftermiddag fra Praktiserende Lægers Organisation om, at man opfordrer landets læger til at deponere deres ydernumre. Det vil betyde, at patienterne skal have penge op af lommen, når de går til familielægen efter 1. september.

»Jeg er meget overrasket over det her skridt. Jeg troede, at der efter regeringens indgriben ville være et konstruktivt spor, vi kunne forfølge,« siger Jens Stenbæk.

Regionerne opsagde fredag den nuværende aftale med lægerne, men regeringen bebudede samme dag et lovforslag, hvor den gældende overenskomst mellem regioner og læger forlænges et år frem til september 2014.

»PLO kom med en forholdsvis positiv modtagelse af regeringsindgrebet i fredags, og derfor undrer det mig naturligvis, at man nu kommer med denne melding,« siger Jens Stenbæk.

»Jeg kan kun se ét formål med den melding, og det er at lægge maksimalt pres på den lovgivningsproces, der nu skal til at gå i gang,« siger Jens Stenbæk med henvisning til, at regeringens lovforslag om indgriben i konflikten nu skal igennem tre behandlinger i Folketinget.

Med sin indgriben forlænger regeringen den gældende overenskomst med et år, og det skulle give parterne - lægerne og regionerne - tid til at forhandle en aftale på plads.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, siger til politiken.dk om baggrunden for søndagens udmelding:

»Det er et gigantisk skridt, men helt nødvendigt i forhold til det lovforslag vi har set fra sundhedsministerens hånd,« siger Henrik Dibbern til politiken.dk.

»Vi kan ikke drive lægepraksis og yde en ordentlig behandlig til vores patienter med den aftale, der er nu,« siger han.

Trods sin overraskelse slår regionernes chefforhandler Jens Stenbæk dog koldt vand i blodet.

»Vi begynder ikke på en hel masse nu. Vi vil afvente den her lovgivningsproces og se, om ikke de her trusler forsvinder. Det er helt uforståeligt hvis man virkelig vil bruge patienter som gidsler for at skabe gode vilkår at drive forretning på,« siger Jens Stenbæk.

Dagens Gossip