Regioner: Protest-læger ikke sikret ydrenumre

Det kommer ikke bag på formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, at et stort flertal af medlemmerne af Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Hovedstaden er parate til at droppe samarbejdet med det offentlige.

I protest mod regeringens indgriben i lægernes konflikt med regionerne, vil en stor del af lægerne deponere deres ydernummer, hvilket vil betyde, at patienterne fra den 1. september skal til at betale for deres lægebesøg.

- Med det massive pres, der har været fra formanden til at stå sammen og vise sine synspunkter i forbindelse med lovgivningsprocessen, er det jo ikke overraskende, at medlemmerne på en sådan afstemning markerer, at de står sammen, siger Bent Hansen.

På et ekstraordinært medlemsmøde mandag aften blandt de praktiserende læger i PLO-Hovedstaden sagde 90,6 procent af 790 fremmødte ja til at deponere deres ydernummer. Kun 1,2 procent sagde nej.

- At alle parter forsøger at påvirke høringsfasen er jo helt naturligt i en demokratisk proces, og jeg betragter det her som et forsøg på at understøtte PLOs synspunkter, siger Bent Hansen.

Skal man tro afstemningen, vil lægerne i Region Hovedstaden altså deponere deres ydernummer, hvis det ikke bliver ændret i det lovforslag, sundhedsminister Astrid Krag (SF) fremlægger for Folketinget den 28. maj.

Bent Hansen slår dog fast, at lægerne ikke har mulighed for at deponere deres ydernummer.

- Enten melder man sig ud, eller også melder man sig til. Man kan ikke melde sig halvvejs ud og deponere. Det er der ikke noget der hedder, siger han.

Vælger lægerne at opsige deres ydernummer, kan de derfor ikke være sikre på, at de igen kommer til at praktisere som en del af det offentlige sundhedsvæsen.

- Så står det regionen frit, om man i forbindelse med en nybesættelse vil stille krav om en anden placering, om nogle andre adgangsforhold og så videre, siger Bent Hansen.

- De muligheder har regionerne efterfølgende, og så må man jo se, hvilke praktiserende læger, der er interesseret i at opfylde det, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip