Regioner vil sætte en stopper for lægers fupregninger

Det skriver Politiken på baggrund af en udmelding fra Danske Regioners chefforhandler Jens Stenbæk (V).

Politiken har i de senere uger bragt eksempler på, at speciallæger, fysioterapeuter og praktiserende læger har udskrevet regninger for konsultationer, der ikke har fundet sted.

»Der er formentlig tale om en meget lille gruppe af brodne kar, som der findes i alle systemer. Men vi er nødt til at sikre, at kontrollen bliver forbedret, så mulighederne for snyd uden at blive opdaget mindskes i forhold til i dag,« siger Jens Stenbæk til Politiken.

Det er som regel kun, hvis borgere går ind på hjemmesiden Sundhed.dk og undersøger, hvilke regninger der er udskrevet i deres navn, at de fejlagtige regninger kommer frem.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder og information

Sundhedsordførere fra S, V og DF har krævet en skrappere kurs, så det ikke er borgerne, der skal lege detektiver, og det vil Danske Regioner nu have sikret i en ny aftale med organisationerne.

Ifølge formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Sophie Hæstorp Andersen (S), er det »uacceptabelt, at regionerne er så afhængige af, at opmærksomme patienter indberetter det, når de opdager, at der er uoverensstemmelser mellem journaler og aftaler,« siger Sophie Hæstorp Andersen. Hun lægger op til et lovindgreb, hvis ikke speciallægerne kommer på banen for at dele flere oplysninger med regionerne.

DFs sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF) vil tage sagen op med sundhedsministeren, siger hun til Politiken.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V), mener, at Region Hovedstaden har »snorksovet« i den konkrete sag: »De har intet foretaget sig. Det kan ikke være rigtigt, at borgeren alene skal drive sagen, når noget er galt. Vi taler om store beløb,« siger hun.

Region Hovedstaden vil skrue op for kontrollen, siger koncerndirektør Svend Hartling. Han vil ikke udelukke, at regionen kunne have været hurtigere til at melde den konkrete sag til politiet, men generelt synes han ikke, at regionen bør være hurtigere til at skride til politianmeldelse i sager med fejlagtige regninger.

»Hvis der er sjusk eller fejl, får de lov at betale tilbage, og så holder vi øje med dem i en periode,« siger han til Politiken.

Dagens Gossip